Një përmbledhje e Fakteve që lidhen me Teatrin Kombëtar thellësisht çështje të Shtetit të të Drejtës dhe Demokracisë

AIS dhe ISP i janë drejtuar Ambasadorëve, Diplomatëve, Organizmave Ndërkombëtar në Tiranë dhe të gjithë miqve të vendit, me një letër ku renditen fakte dhe zhvillime që lidhen me Shkatërrimin e Teatrit Kombëtar. Letra ka për qëllim të krijojë vëmendje se Shkatërrimi i Godinës së Teatrit Kombëtar është thellësisht një çështje e shtetit të së drejtës dhe demokracisë. Për përgatitjen  Përmbledhjes janë përdorur test përmbledhje të parashtruara më parë nga KAS në një publikim me titull Autocratic Measures in the Shadow of Corona . Po njësoj janë konsideruar fakte dhe qëndrime të publikuara nga Aleanca për Teatrin dhe Forumi në Mbrojtje të Trashëgimisë si dhe janë cituar dokumente dhe qëndrime zyrtare të Institucione si Presidenca; Këshilli i Ministrave; Drejtues të Bashkisë dhe Këshilli Bashkiak Tiranë.

Më poshtë Letra (tekst)dhe Përmbledhja e Fakteve (dokument).

AIS dhe ISP kanë ndjekur me shqetësim zhvillimet e lidhura me Godinën e Teatrit Kombëtar. Veprimet institucionale të finalizuara në datën 17 Maj 2020 me prishjen e Teatrit. Momente të rëndësishme të zhvillimeve janë listuar në dokumentin “Përmbledhje e fakteve të përgatitura” dhe që dëshirojmë të ndajmë me Ju.

Kjo përmbledhje hedh dritë mbi faktin se Debati mbi Shkatërrimin e Teatrit Kombëtar nuk është thjesht pjesë e konfliktit estetik apo partiak në vend. Aktet, Veprimet, Mosveprimet Institucionale sikurse Operacioni polic i daton 17 maj janë thellësisht elemente qe lidhen me Shtetin e së Drejtës dhe Demokracinë.

E gjithë veprimtaria e Parlamentit, Këshillit të Ministrave dhe Bashkisë Tiranë në rastin e Teatrit Kombëtar është hartuar dhe zhvilluar në opinionin tonë, në kundërshtim me Kushtetutën. Parlamenti shqiptar ka hartuar një ligj të posaçëm për ndërtimin e teatrit të ri kombëtar. Duke hequr praktikisht dorë nga ligji i ri, Këshilli i Ministrave miratoi gjithashtu edhe Vendimin, por për të njëjtin qëllim – prishjen e teatrit. Të dy këto akte janë kundërshtuar në Gjykatën Kushtetuese, kjo e fundit i ka pranuar (të dyja) dhe ka konfirmuar se do t’i gjykojë sapo të plotësohet kuorumi.

Pa pritur vendimin e Gjykatës Kushtetuese, fshehurazi dhe kundër të gjitha parimeve dhe normave të ligjit, Këshilli Bashkiak i Tiranës brenda një dite miratoi shkatërrimin e ndërtesës së teatrit kombëtar dhe brenda 24 orësh ky vendim u ekzekutua në 4.30 të mëngjesit nga Policia e Shtetit. Policia e Shtetit ka përdorur dhunë joproporcionale dhe veprimet e saj janë në shkelje të të drejtave të njeriut, në dëm të jetëve të artistëve dhe aktivistëve që ishin brenda ndërtesës së Teatrit Kombëtar.

Ky veprim erdhi pas dy vjet lufte midis autoriteteve shqiptare dhe një pjese të komunitetit artistik shqiptar dhe shtetasve që synonin “të shpëtonin” ndërtesën nga planet e qeverisë.

Në vend që të merrnin kohë për të shqyrtuar ligjishmërinë e vendimit të tyre dhe për të hapur dialogun me shoqërinë civile dhe ekspertët, autoritetet shqiptare vendosën të përdorin ditën e fundit të masave të posaçme të urgjencës shëndetësore të marra në përgjigje të epidemisë së COVID19, për të shkatërruar teatrin.

Ne u bëjmë thirrje Organizatave Ndërkombëtare, BE-së dhe miqve të Shqipërisë të ndjekin nga afër zhvillimet në procedimin në gjykatën kushtetuese të kërkesave të Presidentit Të Republikës, për të mbikqyrur të gjitha veprimet e autoriteteve të prokurorisë për hetimin e rastit të Teatrit Kombëtar dhe mosproporcionalitetit të përdorur nga forcat policore.

Ju lutem gjeni një përmbledhje të fakteve dhe Zhvillimeve dy vjecare mbi Teatrin Kombetar, këtu : Shqip dhe Anglisht

Momenti i shkatërrimit të Teatrit Kombëtar , video RTSH

Pamje Amatore Efektiva të armatosur me automatik brenda Godinës së Teatrit. Xhiruar nga Aktivist në Mbrojtje të Godinës (Titra Shqip), Video 

Video dhe Audio (me titra), Shoqërohet gazetari Ariglon Pali. Realizuar 17 maj brenda fugonit të Policisë. Efektivi urdhëron gazetarin të fshijë atë që ka xhiruar dhe të dorëzojë celularin.

Video Amatore dalja e forcave të ndërhyrjes së shpejt me armatim nga rrethimi i godinës Mëngjes data 17 Maj 2020

Video Amatore 17 Maj 2020 – Arkitektja dhe Aktivistja Doriana Musai deshmon momentet e Shembjes se Teatrit Kombetar dhe dalja e forcave të ndërhyrjes së shpejt me armatim nga rrethimi i godinës.

Video amatore, policia nxjerr me dhunë aktorët dhe aktivistët e Teatrit Kombëtar – Video 1, Video 2

Shoqërim i Aktorit Neritan Licaj nga Policia Video amatore

Video – Foto arkiva fondi Drama Shqipe, pjesë e fondit të Letërsisë Shqiptare zhanri Dramë dhe Pjesë Teatrale, të shkuara në 50 vite nga autor shqiptar nga Kosova e Republika e Shqipërisë. Tashmë  të humbura nën rrënoja. Foto përpara shembjes nga Adela Budina.

Video Protesta Qytetare dhe përplasje me Policinë gjatë orëve që shembej godina  (xhiruar nga celulari B. Hysa) – Video 1, Video 2, Video 3, Video 4 

Ne do të vijojmë të monitorojmë zhvillimet ligjore dhe faktike mbi këtë cëshjte.

Parlamenti po voton Kontrata Koncesionare PPP në Gjendje Fatkeqësi Natyrore

Deputetët e Kuvendit do të votojnë gjatë gjendjes së jashtëzakonshme të fatkeqësisë natyrore për shkak të COVID-19, konkretisht në seancën  parlamentare të  datës 30 Prill një Ligj për Miratim të Ndryshimit, Shtesës Koncesionare të Portit Porto Romano Durrës.

Kjo vendimmarrje Politike e Këshillit të Ministrave dhe Parlamentit, në opinionin tonë bëhet në kundërshtim të Ligjit për Koncesionet dhe Partneritetet Publike dhe Private Nr 125/2013 konkretisht neni 33 Rregullat për Dhënien e Punëve dhe Shërbimeve shtesë për Konsulencat Partneritetet PP, ku shtesa të objektit koncesionar duhet të bëhen vetëm në disa kushte specifike që lidhen me nevojën për kryerjen e punës apo shërbimit të parashikuar  në kontratën ekzistuese. Në asnjë rast nuk lejohet negocim dhe vendimmarrje politike për shtesa dhe zgjerime të objektit koncesionar jashtë procedurës së prokurimit duke shtuar të drejtat  dhe përfitimet e koncesionarit.

Në qershor 2015 Qeveria Shqiptare dha në koncesion të formës BOT (ndërtim, operim dhe transferim i të drejtës së pronësisë dhe operimit) të Porto Romano në Durrës për të bërë përpunimin e mjeteve lundruese që transportojnë hidrokarbure të madhësisë mbi 20 mijë ton, ku koncesionari mund të përpunojë anije që transportojnë hidrokarbure me zhytje mbi tetë metra. Shoqëria Koncesionare Porti MBM http://www.opencorporates.al/sq/nuis/L51621501S atëherë zotërohej nga Adriatic Petrolium Platform ltd me 97% të kapitalit dhe Salillari shpk ; ATEC srl dhe Mampaey Offshore Industies BV me nga 1% secila.

Në shkurt 2019 ndryshoi përmes dhurimeve dhe blerjeve të kuotave struktura e zotëruesve ku në përfundim Salillari zotëron 3% të totalit të kapitalit ndërsa Adriatic Bay Investment Group shpk zotëron 97% të kapitalit. Kjo e fundit është një shoqëri paketën kontrolluese të të cilës e zotëron shoqëria Kastrati Grup http://www.opencorporates.al/sq/nipt/k21711502v  shoqëri tregtare me objekt edhe import eksport për hidrokarbure.

Në datën 24 shkurt 2020 Koncesionari i bën kërkesë Qeverisë të ndryshojë objektin duke e zgjeruar nga Përpunim i mjeteve lundruese që transportojnë hidro karbure në përpunim i mjeteve të transportit të mallrave të tjera. Kjo shtesë e Objektit Koncesionar është pranuar nga Qeveria Brenda pak ditësh dhe në datën 31 mars është lidhur kontrata shtesë e koncesionit, në emër të qeverise shqiptare përmes Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë. Kjo shtesë kontrate ka kaluar edhe në Komisionin e Ekonomisë në Kuvend dhe pritet të votohet në sesionin parlamentat të të enjtes datë 30 maj. Një ndryshim i tillë në Objektin Koncesionar sjell efekte sa i takon transportit detar të mallrave në vend dhe rajon.

Dokumente të Këtij Koncensioni përfshi Projekt Ligjin, dhe Shtesën e Kontratës mund ti gjeni në pasaportën e këtij koncesioni tek Regjistri i Koncensioneve databaza Open Corporates Albania http://www.opencorporates.al/sq/nuis/L51621501S

Ndryshimi dhe shtimi i objektit koncesionar nuk është bërë me procedurë konkurruese por thjesht me vullnet politik. Po njësoj ndryshimi i objektit koncesionar nuk është shoqëruar me studime tregu, ndryshime tarifash koncesionare, ndryshime të vlerës së investimit, studime teknike apo konsultime dhe vlerësime te efekteve.

Mos respektimi kërkesave ligjore për Miratimin e kontratave koncesionare dhe për më keq me vendimmarrje politike dhe në kohë të një situate të gjendjes së fatkeqësisë natyrore është një papërgjegjshmëri politike e mazhorancës aktuale.

Kontratat Koncesionare dhe Partneritetet Publike e Private pritet të afektojnë fort ekonominë e vendit dhe financat publike në vitet që vijnë. Vendimmarrjet pa rregullim ligjor, arbitrare në emër të vendimmarrjes politike pa rregull prokurimi janë momente me risk të lartë për këtë sektor ekonomik.

Po këto dit Autoriteti Rrugor Shqiptar ka shpallur tenderin për Ndërtim Rruga Porto Romano Durrës me vlerë fond limit prej 669 384 858 (gjashtëqind e gjashtëdhjetë e nëntë milion e treqind e tetëdhjetë e katër mijë e tetëqind e pesëdhjetë e tetë) Lekë ekuivalent me 5.44 Milion Euro duke i dhënë prioritet këtij porti përmes fondit investime të buxhetit të shtetit për vitin 2020. http://openprocurement.al/en/arsh/view/id/116

Organizata AIS promotore e Open Data për Shqipërinë monitoron kontrata dhe tenderime publike. Puna jonë konsiston në mirë-strukturim të informacionit dhe dokumenteve të procesit të kontraktimit, si dhe krijimit të algoritmeve për vlerësim të riskut gjatë procedurës kontraktore.

Të tjera shënime dhe qëndrime mbi problematika të Kontraktimit Publik gjatë gjendjes së jashtëzakonshme janë publikuar në faqen e AIS: http://ais.al/new/en/

Blerje për Situatën Covid-19, Qeveria Shqiptare aplikon Kontrata Sekrete, i shmanget Pjesëmarrjes dhe Transparencës

Organizata AIS promotore e Open Data Albania. vëren me shqetësim se Qeveria Shqiptare në mënyre antikushtetuese, në paligjmëri dhe pa asnjë nevojë të përligjur ka vendosur të konsiderojë Sekret kontraktimet dhe procedurat për blerje gjatë emergjencës së krijuar për shkak të Covid-19.

Tituj te Kontratave Sekrete Per COVID 19 i gjeni Këtu

 1. Përmes dy Vendimeve të Këshillit të Ministrave (VKM) konkretisht: VKM Nr. 203, datë 26.02.2020 “Për procedurat që përdoren për Lidhjen e Kontratave që Diktohen nga Interesa Thelbësor të Shtetit” dhe Ndryshimeve të bëra me VKM nr. 242 datë 22.03.2020 “Për disa shtesa në Vendimin nr 203, Këshilli i Ministrave i barazon procedurat dhe kontraktimet për shkak të Covid-19 si  Kontraktime Sekrete LINK.
 2. Kjo VKM është në kundërshtim me Kushtetutën. Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë në nenin 118 pika 2 të parashikon se: “Ligji duhet të autorizojë nxjerrjen e akteve nënligjore, të përcaktojë organin kompetent, çështjet që duhen rregulluar, si dhe parimet në bazë të të cilave nxirren këto akte”. Neni 6 i Ligjit të Prokurimit Publik (ku është mbështetur KM për nxjerrjen e kësaj VKM) nuk autorizon nxjerrjen e një Akti Normativ të Veçantë për kontratat sekrete, kontratat që kërkojnë masa të veçanta sigurie dhe kontratat që diktohen nga interesa thelbësorë të shtetit. VKM nr. 203 nuk ka përcaktuar përkufizimin e gjendjes, rrethanave, apo rasteve kur kemi të bëjmë me “interesa thelbësorë të shtetit” por këto rrethana i ka lënë rast pas rasti në vlerësim të autoriteteve kontraktore; Pra e thënë shkurt, kushtet kur termi “interesa thelbësorë të shtetit” nuk ka gjetur një rregullim ligjor, ngelet një situatë abstrakte e pa përkufizuar dhe në vlerësimin subjektiv të çdo autoriteti duke rritur riskun për Arbitraritet.
 3. Vendimet e Këshillit të Ministrave të sipërcituara krijojnë situata ku klienti përzgjidhet pa publikim dhe thirrje për shprehje interesi, çka bën të pamundur identifikimin dhe kërkimin për operator eficent. Në këtë kohë krize, mundësitë për furnizime janë të limituara dhe të karakterizuara nga ndryshime dinamike. Shumë po aplikojnë forma inovatore për të bërë gjurmim dhe evidentim në kohë sa më të shpejtë të furnitorëve Leader, të cilët garantojnë mallra në situatën së krijuar. Këta furnitor, Qeveritë nuk mund ti gjurmojnë duke komunikuar me një klient të vetëm pa lënë asnjë mundësi prezantimi dhe pjesëmarrje. Kjo përqasje cenon çdo Parim të Pjesëmarrjes dhe Konkurrencës.
 4. Qeveria ka bërë një ndërhyrje të papërligjur sa kohë që Legjislacioni Shqiptar (Ligji nr. 9643/2016) ka të rregulluar mjaft mirë Procedurën e Negocimit dhe Procedurën e Kufizuar, çka do të ofronin blerje të shpejta, eficente dhe të dobishme pa qenë nevoja për veprime sekrete. Këto dy procedura të parashikuara në Legjislacionin kombëtar e garantojnë mundësinë për furnizime në situata emergjencash dhe fatkeqësish, duke krijuar garanci të Proporcionalitetit.
 5. Nga ana tjetër të gjithë elementët e kontratës si objekti i blerjes; çmimi; karakteristikat dhe specifikat e mallit apo shërbimit që blihet, duke qenë sekret nuk i nënshtrohen Publikimit; Transparencës; Llogaridhënies me qëllim Besimin dhe Kontrollin Publik.
 6. Shkelet Parimi i Qeverisjes së Hapur Transparente. Qeveria Shqiptare po shmang parimin e Qeverisjeve të Hapura (Open Government). Kjo në një moment që Legjislacionet e Reformuar në Sektorin e Kontraktimeve në disa vende evropiane dhe jo vetëm, kanë të sanksionuar në Ligj detyrimin që të Gjitha kontratat e Rasteve të Emergjencave duhet të publikohen të plota në formatin e Hapur (open data). Kujtojmë që Shqipëria që prej vitit 2009 është pjesë e Partneritetit Për Qeverisje të Hapura OGP duke ndërmarrë angazhime të veçanta në kontekstin e Sektorit të Prokurimeve, angazhime të paplotësuara.
 7. Klasifikimi sekret për shkak të interesave thelbësore të shtetit i këtyre kontratave (procedurave), bie ndesh edhe me vetë Aktin Normativ të Qeverisë Për Shpalljen e Gjendjes së Fatkeqësisë Natyrore, akt ku nuk ka parashikim për kufizime të të Drejtës Kushtetuese për Informim (neni 23 Kushtetuta).

Organizata jonë konsideron këto veprime të Qeverisë si antikushtetues, jo ligjore, jo të përligjura  dhe në cenim të parimeve bazë të mirëqeverisjes që janë Llogaridhënia dhe Transparenca. Negocimi i Drejtpërdrejtë (neni 33 i Ligjit për Prokurimet) dhe Kërkesa sipas Procedurës së Kufizuar (neni  31 Ligji për Prokurimet) janë të mjaftueshme për të garantuar Kontraktime dhe Prokurime të shpejta, eficente, inteligjente dhe proporcionale me Interesat Thelbësore të Popullsisë së një Shteti.

 AIS i bashkohet Rekomandimeve të Open Contracting Partnership për Qeveritë, rekomandime për Blerje në situatën e krijuar Covid-19, Blerje të Shpejta, Të zgjuara dhe Transparente (Open) https://www.open-contracting.org/what-is-open-contracting/covid19/

Open Data Albania krijon platformë me të dhënat në kohë reale për koronavirusin në Shqipëri

Open Data Albania ka krijuar databazën e parë online më të dhënat në kohë reale të përhapjes së koronavirusit në Shqipëri.

Databazën mund ta gjeni këtu.

Aty janë të pasqyruara të dhënat më të fundit zyrtare për numrin e të prekurve, të testimeve, të viktimave, si dhe statistika të ndryshme për Covid-19 në Shqipëri pasqyruar në grafikë. Databaza përditësohet në mënyrë dinamike me të dhënat zyrtare nga Instituti i Shëndetit Publik.

Në faqe jepen dhe të dhënat për Kosovën dhe përhapjen e koronavirusit në gjithë botën.

Open Data Albania është krijuar në vitin 2011 nga organizata AIS. Ajo nxit informim dhe përdorimin e gjerë të informacionit dhe të të dhënave. Me qëllim të ndihmojë njerëzit të ndërgjegjësohen, të reagojnë dhe t’i kërkojnë më shumë llogari institucioneve.

Databaza të tjera me të dhëna të hapura krijuar nga Open Data janë ato për prokurimet publike, koncesioneve e kontratave PPP veprimet e thesarit të shtetit, pasaportat e bizneseve shqiptare:

 – OpenCorporates.al

 – OpenProcurement.al

 – Spending.Data.al

 – Kursori.org

Transaksione Thesari Java 12 deri 19 Mars (88.4 Milion Euro) vetëm 1.1 % Ndihmë Ekonomike nga Bashkitë

 

Të gjitha pagesat e institucioneve buxhetor janë të aksesueshme në portalin Spending Data Albania, rubrika Transaksione Thesari.

Transaksione Thesari, si dhe sa po paguhen faturat nga Institucionet buxhetore

Përmes Transaksione Thesari, çdo pagesë e bërë nga Institucionet Buxhetore pagesa të rregullta apo pagesa të emergjencës. Transaksione Thesari është një data bazë e mirë strukturuar me të dhëna për çdo pagesë nga institucionet buxhetore. Katalogu i të dhënave ka informacion për çdo transaksion nga 2012 e në vijimësi dhe përmes makinës dhe filtrave të komunikimit aksesohet informacion për pagesa sipas institucioneve, sipas kategorisë së shpenzimeve, sipas përfituesve, sipas fashave të vlerës së pagesës. Ne do të vijojmë të përditësojmë informacion çdo të premte. Aksesoni Këtu: http://spending.data.al/sq/treasury/list/year/2015

Çfarë po prokuron Shëndetësia, blerje të vogla për sigurinë e mjekëve rajonal

Çfarë blerjesh me negocim për emergjencat, apo blerje të zakonshme po bëjnë institucionet tona të Shëndetësisë. Ne kemi një historik me të gjitha blerjet dhe investimet e sektorit publik të shëndetësisë. Dy javët e fundit janë shënuar edhe disa blerje modeste për përforcim të mbrojtjes higjenike për godinat shëndetësore.

Link Tendera Shëndetësi http://openprocurement.al/sq/health/index

 

Të tjera Prokurime Transparente për institucionet si vijon po përditësohen me të dhëna dhe dokumente të aksesueshme dhe të mirë strukturuara në data bazat tona:

Tender për Njësi të Qeverisjes Vendore: Open Procurement Bashki dhe Institucione Vartësie LINK http://openprocurement.al/sq/index/list

Tendera të Agjencisë së Blerjeve të Përqendruara, Blerje  për institucionet e ekzekutivit LINK http://openprocurement.al/sq/agency/list

Prokurime transparente Autoriteti Shqiptar i Rrugëve tenderimet për infrastrukturë http://openprocurement.al/sq/arsh/list

Tendera nga Shoqëritë me Zotërim Publik (shtetëror), furnizuesit kryesor me shërbime masive si ujë i pijshëm, enegji etj LINK http://openprocurement.al/sq/pcompany/list

Kursori.org platformë e e-Learning, në karantinë duke u fuqizuar për një treg pune të mirëpaguar dhe në distancë

Pltaforma Kursori.org është nje platformë online që ofron 3 kurse te profilit TIK ne gjuhën shqipe falas. Kurrikula është plotësuse dhe e zhvilluar sipas trendeve botërore dhe adoptuar në gjuhën shqipe.  ODK dhe Instituti Shqiptar i Shkencave AIS kanë aplikuar dy vitet e fundit një platformë e-Lerning për aftësim të të rinjve me dixhital s-kills, program që bën të mundur trajnim aftësim për një treg inovativ në teknologji informacioni. Platforma është krijuar për të ndihmuar studentët në Kosovë dhe nxënës të shkollave të mesme në Kurbin e Lezhë Shqipëri për tu aftësuar për një treg pune të sigurt. Nga sot platforma jonë e-Lerning Kursori është e hapur për këdo, të rinj dhe jo vetëm mund të fitojë tre nivele aftësimi për të marrë maksimumin dhe për të mos humbur kohën në karantinë. Kursori.Org mbështetet nga Delegacioni Europian është aktivitet i projektit Open ICT Education for Youth Employability  it is financed by an EU IPA cross–border project. Synimi i projektit është fuqizim i të rinjve në treg pune përmes njohurive në teknologji informacioni. Në kohë karantine është një Instrument i Dobishëm për aftësim dhe skill-s në punë që të lejojnë të punosh nga shtëpia. Po e hapim këtë platformë për të gjithë, është në gjuhën shqipe. Kliko regjistrohu aftësohu.

Te tre kurset operojne brenda fushes se Teknologjise se Informacionit dhe Komunikimit:

Kursi 1: Zhvillimi Praktik i Web Aplikacioneve: Duke qënë se ky kurs si qellim kryesor e ka zhvillimin praktik të web aplikacioneve, ne jemi munduar ti permbledhim pervojat praktike duke i kombinuar me ato më të nevojshmet qe na duhen per te filluar dhe mbaruar një web aplikacion.Kursi i dedikohet njerezve që nuk kanë eksperience në këtë fushë, por në fund i bën të gatshëm edhe me kurioz për të vazhduar eksperiencen e tyre në nivel më të lartë.

Kursi 2Dizajnimi, Analizimi dhe Integrimi i Bazes se te Dhenave ne Web: Ky kurs është një hyrje me e pergjithshme në baza të të dhënave, duke i perfshire mundesite që na ofrojnë këto sisteme dhe do te na mësoj se si te perdorim ato. Ky kurs i dedikohet atyre te cilet nuk kanë njohuri më të hershme për baza te të dhënave apo aplikimin e tyre, por që në perfundim, do të posedojnë njohuri dhe aftesi per t’i aplikuar në projekte praktike.

Kursi 3Integrimi i Produkteve Softwerike të Përshkallëzuara. Kursi i tretë i platformës përfshinë metodat e përshkallëzimit të një softueri, procesin, sigurinë dhe stabiliteti të sistemit. Në këtë kurs ndër të tjera do të mësoni se si të dizajnoni një arkitekturë të mirëfilltë të softuerit me potenical të përshkallëzimit në të ardhmen.

Të tre kurset janë te përshtatshme per nxenesit e shkollave te mesme (klasat e 10,11,12) dhe Universiteteve. Nuk duhet të ketë aftësi në programim më parë, pasi kurset fillojne nga baza.

 

Tender Programi i Rindërtimit, Pjesa e Mbështetur nga Buxheti i Shtetit

Open Procurement Albania publikon Prokurimet 9.4 miliard lekë (76,42 milion Euro) për Shtëpi dhe Shkolla të dëmtuara nga Tërmeti. Qeveria përzgjedh Procedurë të Kufizuar duke shmangur konkurrimin  ofertimin e Hapur. Nuk respektohet afati 20 ditor për dorëzimin e kërkesës nga konkurrentët e interesuar.

Të dhëna dokumente dhe çdo etape të procedurës aksesohet lehtësisht në databazën tonë për Prokurime Transparente: http://www.openprocurement.al/sq/albaniandf/list

Qeveria Shqiptare përmes Fondit Shqiptar të Zhvillimit ka shpallur kontraktime me vlerë 9 400 410 141 (nëntë miliard e katërqind milion e katërqind e dhjetë mijë e njëqind e dyzet e një) Lekë. E konvertuar në Euro vlera është 76,42 milion Euro). Objekt tenderi për Ndërtim Shtëpi dhe Shkolla në qarqet e prekura nga Tërmeti (Nëntor 2019). Financimi është nga Buxheti i Shtetit. Procedura është E kufizuar (jo e hapur). Kjo procedurë parashikon që palët e interesuara të dërgojnë një kërkesë pranë autoritetit dhe më pas autoriteti përzgjedh kualifikon të interesuarit në bazë kriteresh dhe Jo Oferte. Kompanitë apo operatorët e përzgjedhur njoftohen ti dorëzojnë autoritetit oferta dhe në këtë fazë autoriteti zgjedh ofertën më të mirë. Kjo procedurë jo e hapur është e parashikuar nga Ligji për Prokurimet Publike (ligji 9643 neni 31) Ligji paracakton që Procedura e tillë mund dhe duhet të përdoret vetëm në raste  kur është e domosdoshme të behet dallimi ndërmjet fazës së përzgjedhjes ku trajtohet kualifikimi i kandidatëve dhe fazës së përcaktimit të operatorit fitues ku shqyrtohet oferta. Procedura e Kufizuar, bëhet për raste të veçanta dhe kërkon arsyetim ligjor dhe duke bërë paranjohje të ofertuesve (përmes fazës së përzgjedhjes) procesi parashikohet me më shumë risk për defekte të konkurrencës dhe eficensës së ofertës kundrejt rasteve me Procedurë të Hapur. Autoriteti kontraktor do të duhet të bëjë me kujdes arsyetimin se përse ka zgjedhur këtë procedurë, argument që nuk gjendet në pjesën për akses publik të dokumentacionit të tenderëve, dhe as në ndonjë relacion të Autoritetit Fondi Shqiptar për Zhvillim.

Lista e procedurave të shpallur me datat 10 dhe 11 Mars është si vijon:

 1. Rindërtimi Shtëpive Individuale në Zonat e Prekura nga Tërmeti. Në kuadër të procesit të Rindërtimit. Referencë e kësaj procedure REF – 53475-03-09-2020 me fond limit 5 225 192 288 (pesë miliard e dyqind e njëzet e pesë milion e njëqind e nëntëdhjetë e dy mijë e dyqind e tetëdhjetë e tetë) lekë. Objekti i Marrëveshjes kuadër përfshin rindërtimin e shtëpive individuale sipas projekteve model (1+1, 1+2, 1+3) në territorin e bashkive Durrës, Kamzë, Kavajë, Rrogozhinë, Krujë, Kurbin, Lezhë. Mirëdita, Shijak dhe Vorë. Sipas dokumentit Standard Rindërtimi i Shtëpive mund të bëhet në mënyrë të grupuar ose veç e veç në shtëpitë ekzistuese sipas përcaktimi të shesheve të ndërtimit të caktuara në Planet e Detyruara Vendore. Autoritet Prokurues është Fondi Shqiptar i Zhvillimit. Palët e interesuara kanë vetëm nëntë ditë kalendarike (jo ditë pune) për të dorëzuar kërkesën. Bazuar në Ligjin 9643 dhe 34 të VKM 914 rezulton se afati për dorëzimin e kërkesës për pjesëmarrje është 20 ditë. Kriter të cilin Autoriteti nuk e ka respektuar duke rrezikuar procedurën. Data e dorëzimit është vendosur në kundërshtim me afatin 20 ditor. Në pasaportën e këtij prokurimi tek Open Procurement Albania do të gjeni dokumentet e aksesueshme për publikun. LINK http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/293Prokurime Shtepi Termeti – FOndi

 2. Po njësoj të shpallur në datën 17 Mars është një procedurë me Lote me vlerë fond limit total prej 4,175,217,853 (katër miliard e njëqind e shtatëdhjetë e pesë milion e dyqind e shtatëmbëdhjetë mijë e tetëqind e pesëdhjetë e tre) lekë pa tvsh. Buxheti i vënë në dispozicion për vitin 2020 është 1,043,804,463 lekë pa TVSH. Lotet janë si vijon:
 3. Loti 1. Rindërtimi i Objekteve Arsimore në zonat e prekura nga tërmeti me Burim Financimi është Fondi I Rindërtimit në Buxhetin e Miratuar me Vendim Nr 212 datë 11. 03. 2020 Për përdorimin e Fondit të Rindërtimit për financimin e rindërtimit të objekteve arsimore. Vlera fond limit pa TVSH është 511 405 370 Lekë (pa TVSH). http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/297
 4. Loti 2. Me Objekt Rindërtimi i Objekteve arsimore Bashkia Krujë, vlera 490 413 615 Lekë pa TVSH , Objektet e përfshira në Lotin 2 janë Shkolla 9vjecare e bashkuar Selman Daci, Shkolla 9 vjeçare dhe Kopshti Ramazan Jangozi, Shkolla 9 vjeçare dhe kopshti Kastriot Derveni, Shkolla 9 vjeçare Gjon Luka Luz me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjitha objekteve afërsisht 10 691 m2. Data e shpalljes 17 Mars data për dorëzimin është 27 Mars. LINK http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/298
 5. Loti 3. Objekti i Rindërtimit të Objekteve arsimore Bashkia Durrës 1 vlera 845 723 696 Lekë pa TVSH. Objektet arsimore të përfshira në lotin 3 janë: Shkolla 9vjecare dhe kopshti Bedrie Beziqi, Kopshti Met Hasa, Shkolla 9 vjeçare Neim Babameto, shkolla 9 vjeçare dhe kopshti Qemal Mici, Shkolla 9 vjeçare Hasan Koci me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjitha objekteve afërsisht 18 438 m2. Link http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/299
 6. Loti 4. Objekt Rindërtim i objekteve arsimore Bashkia Durrës 2, vlera 850 692 969 lekë. Objektet arsimore të përfshira në lotin 4 janë Shkolla Shaqe Mazreku, Shkolla e Mesme e bashkuar Rexhep Mezini, Shkolla 9 vjecare dhe kopshti Adem Gjeli, shkolla 9 vjeçare Xhelal Shtufi Shkafanaj, Shkolla 9 vjeçare Njazi Mastori 2+3, shkollafillore dhe kopshti, Shkolla 9 vjeçare Vëllezërit Haradinaj me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjitha objekteve afërsisht 18 545 m2. LINK http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/300
 7. Loti 5. Objekti Rindërtimi I Objekteve arsimore Bashkia Kavajë dhe Rrogozhinë, vlera 414 766 205 Lekë pa TVSH. Objektet arsimore të përfshira në lotin 5 janë: Shkolla profesionale Charles Teleford Erickson, shkolla 9 vjeçare Shtodher, shkolla profesionale26 marsi, konvikti Golem, shkolla 9 vjeçare Gosë, shkolla fillore dhe kopshti Vilë Bashtovë me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjitha objekteve afërsisht 9041 m2. http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/301
 8. Loti 6. Objekti Rindërtimi I Objekteve arsimore Bashkia Kamëz, vlera 621 757 340 Lekë pa TVSH. Objektet arsimore të përfshira në lotin 6 janë shkolla 9 vjeçare Halil Coka, shkolla e mesme Sulejman Elezi, Kopshti Niko Hoxha, kopshti Lidhja e Prizrenit Paskuqan, Kopshti Halit Coka me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjithë objekteve afërsisht 13 555 m2. Link http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/302
 9. Loti 7. Objekti Rindërtimi i objekteve arsimore Bashkia Vorë e Shijak, vlera 440 458 658 Lekë pa TVSH. Objektet arsimore të përfshira në lotin 7 janë: Shkolla 9 vjeçare Ramazan Subashi, Shkolla 9 vjeçare Ahmetaq, Kopshti Kodër Berxullë, Kopshti Marqinet, Shkolla vjeçare Lidhja e Prizrenit, Shkolla e mesme gjimnazi 16 shtatori, kopshti nr 1, kopshti Vlashaj, Shkolla e Mesme Kajo Karafili me sipërfaqe totale ndërtimi të të gjitha objekteve afërsisht 9 602 m2. http://openprocurement.al/sq/albaniandf/view/id/303

Të nderuar miq, urojmë të jeni mirë dhe të sigurt në këto javë të vështira të Pandemisë Covid 19. Stafi ynë që prej datës 10 mars po aplikon punë nga shtëpia. Secili nga ne punon i sigurt në kushte vetë izolimi në një komunikim online me njëri tjetrin, bashkëpunëtorët dhe target grupet tona. Në këto ditë të vështira ne vijojmë të çlirojmë hapi të dhëna, të bëjmë transparencë dhe vlerësim risku për pagesa dhe kontraktime publike për të forcuar informim, transparencë dhe llogaridhënie publike. Sllogan për Ne: Follow the Tax Payer Money.

Censurohen Aktet për Vlerësim, Kanditim dhe propozim të Anëtarëve në Gjykatën e Lartë

Këshilli i Lartë i Gjyqësorit pengon Kontrollin nga Publiku të Integritetit të Kandidatëve Potencial për Gjyqtar Suprem. Censuron identitetin e kandidatëve duke penguar transparencën. I shmanget llogaridhënies për cilësinë, korrektësinë dhe drejtësinë e Vendimeve.

Nga KLGJ janë publikuar 9 akte për procesin e vlerësimit, pikëzimit dhe vendimmarrjes, Akte të Këshillit për tre anëtarë të Gjykatës së Lartë.

Për secilin Proces dhe kandidat potencial KLGJ censuron të dhënat.

Gjyqtarët e Lartë janë funksionarë të lartë publik. Ata paguhen me para të taksapaguesve dhe po marrin detyra pas një procesi Reforme në Drejtësi që synon rritjen e besimit të publikut tek sistemi i drejtësisë. Censurimi pengon llogaridhënien e institucionit, transparencën për procesin, shënon regres të aksesit në informacion që lidhet me sistemin e drejtësisë. Ky lloj censurimi komprometon cilësinë e punës dhe integritetin e institucionit Këshilli i Lartë Gjyqësor. KLGJ është i vetmi institucion që aplikon censurën në aktet e saj për promovim të individëve në sistemin gjyqësor.

Aktet e Censuruara në kundërshtim me Legjislacionin për Akses në Drejtësi janë si vijon:

 

3 vendime  për propozimin për emërim në Gjykatën e Lartë te kandidateve:

VENDIM Nr. 112 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 111 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 110 i KLGJ datë 27.02.2020

( Kandidatet i kane lëne anonim)

 

Vendimet për renditjen e kandidatëve që konkurrojnë për në Gjykatën e Lartë:

VENDIM Nr. 108 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 109 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 107 i KLGJ datë 27.02.2020

( Kandidatet i kane lënë anonim)

 

Vendimet për për vlerësimin dhe pikëzimin përfundimtar te kandidatëve që konkurrojnë për në Gjykatën e Lartë:

VENDIM Nr. 106 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 105 i KLGJ datë 27.02.2020

 

VENDIM Nr. 104 i KLGJ datë 27.02.2020

 

AIS promotor i transparencës përmes të dhënave të hapura, shpreh shqetësim për këtë proces mbyllje të Institucionit, proces për të cilin do të duhet të vihet në lëvizje edhe Institucioni i Komisionerit për të Drejtën e Informimit.

Censurimi i disa vendimeve shënon edhe standard të dyfishtë. Kështu institucioni nuk ka censuruar emra të Kryetar apo Kancelar të Gjykatave të Posaçme në vendimet e javëve të fundit, por censuron emra të Kandidatëve të përzgjedhur për Gjyqtar të Gjykatës së Lartë.

Shiko : Kerkese per Akses ne Informacion sipas Parashikimit Ligjor drejtuar znj Naureda Llagami, kryetare KLGj