Get Online Week 2017 në Shqipëri.

Fuqizohu; Punësohu

Instituti Shqiptar i Shkencave – AIS si pjesë e network Telecentre Europe ka startuar në Shqipëri fushatën Get Online Week/ Java e Internetit. Ky event mbahet ne datat 27 Mars deri 2 Prill në mbarë Europën. Qëllimi është të nxitet aftësimi në internet. Në Europë tregu i punës kërkon çdo ditë me mijëra profesionist që njohin internetin dhe teknologjinë. Por ndërsa kërkesa për punë me pagesë të mirë është e kënaqshme, njerëzit që kanë aftësi të punojnë janë më pak se kërkesa.

Në vitin 2020 në BE parashikohet të ketë mbi 900 mijë vende pune në sektorët IT dhe ICT për të cilët nuk do të ketë profesionist të mjaftueshëm në numër.

Kjo Javë Promovuese synon ti nxis Europianët të Fuqizohen dhe Përfshihen në këtë treg pune. Mjeti është aftësimi. 20% e Europianëve nuk janë përdorues të internetit. 39% e forcave të punës nuk janë të aftësuar në përdorimin e teknologjisë. Rrjeti Telecenter Europe po punon gjatë kësaj jave përmes 26 partnerëve kombëtar dhe 46 partnerëve lokal me synimin përfshirjen dhe aftësimin e rreth 72 mijë qytetarëve të Europës.

Në Shqipëri kjo javë do të shënojë trajnimin e të rinjve; aplikimin e një sondazhi që ndihmon të kuptojë sa e përdorin internetin grup moshat e ndryshme si dhe evente mediatike që promovojnë aftësimin profesional në teknologjinë e informacionit.

HackaThon Albania 2017

Albanian Institute of Science – AIS together with The Embassy of the Netherlands in Albania is hosting HackaThon 2017 on 25th of March. Hackathon is a casual meeting, where we collaborate as a team in writing applications, downloading data, creating visualizations or publishing analysis by using the open data. Representatives from civil society organizations, journalists, programmers, hackers, social entrepreneurs or students can participate. The most important thing is that you are committed to the challenge.

Mixed teams of 3 or 4 people will work together in a day-long session to develop ways to use open data in order to help strengthen civil society advocacy. The team with the best idea will win the HackaThon Albania Award, a cheque of 500 euros.

HackaThon Agenda:

Selected Participants: 

No Name
1 Adela Kadiasi
2 Ana Zacharian
3 Andi Bora
4 Ani Shtylla
5 Anisa Zace
6 Anxhela Bruci
7 Arnisa Lushaj
8 Benard Neza
9 Besfort Lamallari
10 Besmir Karaxha
11 Bledar Mahmuti
12 Blerta Thaci
13 Blinera Meta Shala
14 Brixhilda Imeri
15 Dafina Olluri
16 Dizi Brahimaj
17 Eneida Ibrahimi
18 Feride Adili
19 Festim Peposhi
20 Gent Imeraj
21 Gentiana Lacka
22 Henri Jaupaj
23 Ildi Xhaferri
24 Inva Hasanaliaj
25 Irisi Brici
26 Joana Hoxha
27 Jonito Bregasi
28 Jusild Kadri
29 Klajdi Qafzezi
30 Klaudja Karabolli
31 Klevis Paloka
32 Kosovare Sahatqija
33 Krist Cunga
34 Leo Tervoli
35 Leonard Selaj
36 Lindita Sotiri
37 Malba Kurtulla
38 Markelian Vishe
39 Merilin Tota
40 Mersi Shehu
41 Saimir Musta
42 Shefiko Hajna
43 Timonela Fani
44 Valbona Brahaj
45 Xhulia Shypheja
46 Zana Ramadanaj

Keep in mind you have to be able to be present for the entire event and participate very actively.

Tryezë Pune: Kontratat Publike me Qeverinë Vendore sipas Perspektives Gjinore

AIS prezantoi në datën 8 mars një raport mbi “Kontratat Publike të Bashkive me Biznese të Drejtuara apo Zotëruara nga Gratë.

Open Data Day 2017, Gazetarët të Drejtësisë kundër vendimit të Gjykatës së Tiranës për mospublikim të Vendimeve Penale.

Data 4 mars 2017 është Dita Për të Dhëna të Hapura  OpenDataDay. Aktorë të angazhuar në çlirimin e të dhënave në vende të ndryshme të botës kanë zhvilluar evente dhe kanë prezantuar iniciativa në dobi të Open Data kryesisht për sektorin publik. Organizata AIS promotore e Open Data për Shqipërinë ka ftuar gazetar që mbulojnë cështje të drejtësisë në një tryezë mbi të dhëna për transparencë dhe antikorrupsion. Fillimisht në tryezë u prezantua iniciativa për RedFlag Indeks, shënimi si të ekspozuar ndaj pabarazisë, shpërdorimit dhe korrupsionit për Tendera të realizuar nga Bashkitë. Pas hulumtimit dy vjeçar të tenderëve dhe kontratave të 61 Bashkive dhe ndërtimit të një databaze me të dhëna për çdo prokurim, shënimi me Red Flag synon të evidentojë automatikisht çdo procedurë që zhvillohet pa garë, pa konkurrencë, pa afate të përshtatshme për përgatitjen e ofertës.

Në takim, gazetarët e drejtësisë ngritën shqetësimin për mos publikim dhe heqje nga web-i online i Gjykatës së Rrethit Tiranë të çështjeve Penale dhe vendimeve mbi ecurinë. Pas 12 vitesh praktikë transparence në publikim gjykata në fjalë ka vendosur të mos japë më akses publik mbi vendimet. Kjo masë është marrë pas ankesave të individëve mbi vendime të karakterit privat dhe familjarë. Por Gjykata ka zgjedhur të bëjë offline të gjithë databazën duke fshehur edhe vendime të karakterit Publik, Penal dhe informacione të tjera të dobishme për transparencë. Gazetarët kanë përgatitur disa njoftime lajme dhe shkrime për këtë zhvillim dhe presin qëndrimin e Gjykatës në një deklaratë për mediat ditën e hënë datë 6 mars.

Të dhëna të Hapura dhe analiza për Kriminalitetin në Familje dhe me të Mitur

Kriminaliteti i të Miturve dhe Kriminaliteti në Familje, këto tema kanë qenë në qendër të publikimeve dhe analizave në portalin Open Data Albania të javëve të fundit. Nga 4 deri 10% e autorëve të dënuar për krime dhe kundravajtje penale nga Gjykatat Shqiptare, në dekadën 2005-2015, janë të mitur nën moshën 18 vjeç. Krime kundër pasurisë si vjedhjet, krime kundër jetës dhe aksidente e pakujdesi në drejtimin e mjetit janë veprat penale që hasen më shpesh tek të miturit. Politika penale në Shqipëri vijon të viktimizojë mosha nën 18 vjeç duke i dënuar në mënyrë paradoksale për vepra ku ata janë viktima si ushtrimi i prostitucionit dhe kalimi i paligjshëm i kufirit.

Gazetarinë e Bazuar në Fakte – MGP një projekt me kontribut

Programi ynë Money, Goverment and Politcs, një program i mbështetur nga Ambasada e Mbretërisë së Hollandës në Shqipëri nëpërmjet programit  MATRA for Rule of Law ka kontribuar ndjeshëm në Facted – Based Journalism/ Gazetarinë e Bazuar në Fakte në dy vitet e fundit. Në përfundim të fazës së parë të programit konstatohen dhjetëra tema dhe artikuj në faqe të para të gazetave dhe në titujt kryesor të programeve lajme në tv. AIS ka hapur, mirë strukturuar dhe ka analizuar të dhëna për shpenzime buxhetore, trende ekonomike dhe sociale, të dhëna për deklarimin vjetor të zyrtarëve të lartë dhe gjyqtarëve, taksa dhe financime publike. Kjo gamë informacioni i lehtë për tu kuptuar dhe përdorur ka stimuluar qindra artikuj mediatik me gazetari të bazuar në fakte.

Pozicion Pune IT, Webmaster

Kërkohet të punësohet me kohë të plotë ora 9:00 me 17:00 çdo ditë nga e Hëna në të Premte, një person në pozicionin Webmaster. Personi duhet të ketë njohuri IT, shprehi dhe eksperienca të mira mbi algoritmet. Njohur mbi databazat. Të mos ketë punuar vetëm me WordPress dhe të ketë aftësi të mësojë duke punuar. Personi duhet të ketë Diplomë Studime Universitare në Informatikë Ekonomike ose Inxhinieri Informatike.

Vëndi i punës është në Tiranë.

Dërgoni një CV në shqip ose në anglisht në adresën info@ais.al titulli i emailit CV – IT, Webmaster.

Aplikimet  janë të hapura deri në datë 20 Dhjetor.

Financimi i Subjekteve Elektorale dhe Korrupsioni Zgjedhor, Workshopi, Follow the Money / Ndiq Paratë – në ScanTV

Me dëshirën për të forcuar rolin e medias në cështje të transparencës, llogaridhënies dhe antikorrupsionit, AIS organizoi workshopin Follow the Money / Ndiq Paratë – Financimi i Subjekteve Elektorale dhe Korrupsioni Zgjedhor. Dekriminalizimi, standarti dhe rregullat e auditimit të financave elektorale, keqpërdoirmi i sektorit publik ishin tema që u trajtuan nga ekspert pjesëmarrës në workshop :

Z.Afrim KRASNIQI, Drejtor Ekzekutiv ISP

Znj. Eleonora OLLI, Nënkryetare  IEKA

Znj.  Manjola NAÇO, Drejtore Audit KLSH

Z.Viktor GUMI – Ekspert Ligjor

Z.Reald Keta- Koalicioni i Vëzhguesve Vendor

dhe u diskutuan me gazetarët.

Në event ishte edhe znj.  Dewi van de WEERD, Ambasadore e Mbretërisë së Hollandës e cila theksio rolin e rrëndësishëm që ka media për procese të rregullta zgjedhore dhe në tkurrje të rasteve korruptive.

Më poshtë kronika e përgatitur nga ScanTV për këtë workshop.

 

Workshop Datë 08.12.2016 : Follow the Money / Ndiq Paratë – Financimi i Subjekteve Elektorale dhe Korrupsioni Zgjedhor.

 

AIS një organizatë joqeveritare e njohur si promotore e Open Data Albania për Shqipërinë po realizon një cikël Tryezash Workshop dhe Forum, me titull Follow the Money / Ndiq Paratë. Takimi i rradhës u mbajt në datën 8 Dhjetor me temë Financimi i Subjekteve Elektorale dhe Korrupsioni Zgjedhor.

Me dëshirën për të forcuar rolin e medias në cështje të transparencës, llogaridhënies dhe antikorrupsionit, AIS ftoi gazetarët në këtë takim ku u trajtuan cështje që lidhen me ligjin zgjedhor, praktikën, defekte të shfaqura dhe element të pandërshkueshmërisë për korrupsionin zgjedhor nga ekspertë të auditit dhe çështjeve zgjedhore.

Më herët, në datën 26 Tetor është mbajtur takimi i pare i këtij cikli workshopesh ku u diskutua mbi Prokurime Publike, Tendera dhe Kontrata të Sektorit Shëndetësi.


Programi i Workshop

prog-shqip

Foto

20161208_094259 20161208_094608 20161208_094618 20161208_095909 20161208_095919 20161208_100922 20161208_101353img_2118 img_2116 2-img_2121 1img_2120 20161208_103611 20161208_10354520161208_094610


Pjesëmarrësit

Nr Emer Mbiemer Institutcioni / Media
1 Adriana Vataj 360 grade
2 Adriatik Doci shqiptarja.com
3 Afrim Krasniqi AISP
4 Almarina Gegvataj ATSH
5 Anisa Ymeri Televizioni Publik Shqiptar
6 Anxhela Ruci Gaz Investigative
7 Arlinda Gjonaj ATSH
8 Armida Shukulli shqiptarja.com
9 Artan Rama Freelance
10 Besfort Lamallari OSFA-Soros
11 Beti Njuma Top Channel
12 Bledar Hoti Shekulli
13 Blerta Zilja Analist AIS
14 Bukurie Kastrati A1 news tv
15 Darina Tanushi Gazetare
16 Drilona Hoxhaj Central Election Commission
17 Elida Lazi A1 News
18 Entela Barjamaj Scan Tv
19 Eralda Zito RTV Scan
20 Erion Hoxha Indipendent Researcher
21 Erjola Gjoni 360 grade
22 Esiona Konomi Gazeta “Shqiptarja.com”
23 Evi Veliu Publicus (emison investigativ)
24 Fatbardha Nergjoni BIRN
25 Fejzi Braushi Mapo
26 Inva Hasanaliaj Mapo
27 Irena Koldashi syri.net
28 Iris Mulosmani Pa varur
29 Keti Banushi Ora News
30 Kreshnik Mersinllari Televizioni Publik Shqiptar
31 Liljana Kaci Council of Europe
32 Manjola Naco KLSH
33 Megi Mulosmani Studente
34 Ornela Manjani Gazeta Shqiptare
35 Reald Keta KRIIK
36 Viktor Gumi Legal Expert
37 Violeta Shqalsi TV SCAN
38 Xhevahir Zhabina tv klan
39 Xhuljana Jakimi Newsbomb.al