Finalist në Open Data Hackathon Albania 2015

Data 19. 12. 2015

Organizator AIS në kuadër të MG&P

Vendi My Office Tiranë

Tema këtë vit: Jeta në një Qytet Tjetër

Hackathon Hacker + Marathon është maratona e hapur ku individ të ndryshëm mund të marrin pjesë, punojnë dhe finalizojnë një aplikacion apo hartë. Këtë vit Hackathon u mbajt në 19 dhjetor dhe  tema e sugjeruar ishte: Jeta në një Qytet Tjetër. Ftesa e hapur ishte për  Qytetar të thjesht; Analist; Inxhinier; Rrëfyes i Mirë (storyteller); Scout Programues ose Designer.

IMG_1208

Eventi zhvillohej në bazë konkurrimi për grupe apo individ. Në finalen prezantuese mbërritën gjashtë grupe me tema si më poshtë:

Tema: Shëndetësia në Qytetin Tim. Si shpenzohet në spitale për shëndetin e qytetarëve. Ku buxhetoret më mirë shëndeti në Gjirokastër, Fier, Korçë , Dibër apo Kukës. Student të ekonomisë monitorojnë buxhete faktike për spitale rajonale. Dhe para do të thotë shërbim shëndetësor e më tutje Shëndetësi. Gjetje nga Hackersat: në këto spitale më shumë paguhet për personel se sa për ilaçe, pajisje dhe të tjera kosto për mjekim spitalor.

http://ais.al/Hackathon/Shendetesia/girokaster.html

http://ais.al/Hackathon/Shendetesia/korce.html

http://ais.al/Hackathon/Shendetesia/kukes.html

http://ais.al/Hackathon/Shendetesia/list.html

http://ais.al/Hackathon/Shendetesia/Totali.html

shendetimg

Tema: Albanian Facin Europe Turizëm. Çfarë duhet të dijë një turist që vjen në Tiranë dhe çfarë duhet të dinë ata që menaxhojnë turizmin për të tjera vende evropiane apo fqinje me Shqipërinë. Ky ishte subjekt i një app të prezantuar në Hackathon 2015.

Tema : Shpenzime Infrastrukture, dy Bashkitë më të Buxhetuar Gjirokastra dhe Tirana. Vepra Publike dhe Infrastrukturë. Çdo qytetar do i donte në bashkin e tij. Por një nga Konkurrentët në Hackathon ka zbardhur se janë dy bashki me më shumë buxhet dhe shpenzime Gjirokastra dhe Tirana janë në krye të listës ndërsa prezantimi në Hackathon ka zbardhur se cilat kompani janë kontraktuar për punë publike në këto dy bashki.

http://ais.al/Hackathon/transporti/Gjirokaster.html

http://ais.al/Hackathon/transporti/Tirana.html

gjiroimg

Tema : Përmirëso qytetin tim,#‎Sarandën. APP apo web page , keni probleme me infrastrukturën dhe urbanistikën, jetoni apo banoni në Sarandë raportojini tek Përmirëso Qytetin tim!! Pas kësaj postohet tek Kryetarja e Bashkisë dhe Këshilli. Një AFP për e-Participation.

http://ais.al/Hackathon/saranda/test.html

sarandaimg

Tema: Në qytetin Tim Punësim vs Shkolla të LartaNumri i atyre që regjistrohen në shkolla të larta është shumë më i madh se numri i vendeve të reja të punës për pozicione me diplomë universitare. Një analizë në Hackthon sjell një krahasim për të treguar sa të pa integruar janë dy trendet. Gjetje: 6% e popullsisë në vend janë student. Por vendet e punës që kërkojnë diplomë universitare nuk janë aq. Tarifat në Universitetin e Shëndetësi janë më të shtrenjtat por niveli i pagave është më i lartë në Industri Hidrokarbure. Numri i studentëve në IT është shumë i ulët por vende pune më shumë hapen për këtë sektor. Duhen më shumë studime për tregun e punës dhe lidhjet e tij me universitetit – ky është një konkluzion i prezantimit të parë në Hackathon Albania.

http://ais.al/Hackathon/Ne qytetin tim cdokush shkon ne Univ. A ja vlen/list.html

img

Tema: Taksat në Qytetin Tjetër. Si paguaj për Bashkinë time?!! Një student i fakultetit të ekonomisë; një i mjekësisë dhe një tjetër nga informatika ekonomike janë bërë bashkë për të analizuar se në cilin qytet paguajmë më pak apo më shumë taksa.

http://ais.al/Hackathon/taksat/list.html

http://ais.al/Hackathon/taksat/list2.html

http://ais.al/Hackathon/taksat/list3.html

http://ais.al/Hackathon/taksat/list4.html

taksaimg

Gjashtë idetë finaliste u prezantuan përpara një Jurie të përbërë nga:

  • Anisa RULA, Kërkuese Shkencore Universiteti Milano Bicocca Itali
  • Elga MITRE,Netherlands Embassy in Tirana
  • Julia HOXHA, Albanian Institute of Science AIS, Kërkuese Shkencore Universiteti i Kolumbias në USA
  • Leonid BLLOSHMI
    Open Society Foundation Albania
  • Rron NUSHI, Netherlands Embassy in Tirana

Hackathon u mbajt në ambientet e My Office. Ky është viti i katërt që AIS organizon një Hackathon për Shqipërinë. Eventi i rradhës nga AIS do të jetë Open Data Day 2016 Albania.