Mediat Shqiptare : Përgjimet e Antimafias Italiane për Influencë në Tender në Tiranë, 80 Prokurime u denoncuan për risk dhe korrupsion nga Open Procurement Albania.

Në muajin Janar janë disa portale që kanë përdorur të dhënat e databazave tona për raportime mbi çështje të korrupsionit dhe parregullsive. Në disa prej tyre bëhet një lidhje mes përgjimeve të bëra nga Antimafia Italiane ne 2017 (publikuar ne Itali Janar 2021), dhe tenderave të denoncuar me risk për parregullsi dhe korrupsion në databazën tonë për Prokurime Transparente. Në përgjimet të subjekteve të hetimit nga Antimafia Italiane, Individ të hetuar si anëtar të Organizatës Mafioze Ndrag’heta flasin për tendera të paravendosur dhe persona me influencë të dyshimtë pranë autoriteteve të Tiranës Zyrtare. Përgjimet u zbardhën publikisht në janar 2021 ne median italiane dhe u riprodhuan në mënyrë të pjesshme në Tiranë kryesisht nga portale mediatike apo freelands. Disa gazetar bënë lidhje logjike mes përgjimeve mbi “personazhe me influencë” apo “tendera klientelist” dhe listës të shënuar me risk për korrupsion algoritmi RedFlag në databazën tonë për Prokurime Publike.

Prej disa vitesh Organziata jonë ka krijuar databaza për monitorim të kontraktimeve publike në sektorët Shëndetësi, Infrastrukturë Kombëtare dhe Bashki. Duke hapur të dhënat në standartin OpenContracting krijohen mundësi për të vlerësuar automatikisht disa tendera që kanë mungesë gare, mungesë konkurrence, skualifikim të të gjithë operatorëve me ofertë ekonomike të leverdisshme. Këto tendera listohen dhe markohen me një Flamur të Kuq si tendera me risk të lartë për parregullsi dhe defekte të procedurës. RedFlag Index tender është një instrument për denoncimin e korrupsionit, instrument krijuar nga shoqëria civile në vend.

Disa pasazhe nga Portalet mediatike janë si vijon:

Në shkrimet e mësipërm janë cituar databazat me të dhëna të hapura dhe transparente të organizatës AIS. Linja editoriale e shkrimit, argumentet edhe fakte të artikullit i përkasim medias dhe autorit ato jo domosdoshmërisht janë të konfirmuara nga OpenDataAlbania. Të dhëna të databazave tona i gjeni duke klikuar opencorporates.al spendingdata.al opendata.al openprocurement.al dhe aksesdrejtesi.al .