Get Online Week 2017 në Shqipëri.

Fuqizohu; Punësohu

Instituti Shqiptar i Shkencave – AIS si pjesë e network Telecentre Europe ka startuar në Shqipëri fushatën Get Online Week/ Java e Internetit. Ky event mbahet ne datat 27 Mars deri 2 Prill në mbarë Europën. Qëllimi është të nxitet aftësimi në internet. Në Europë tregu i punës kërkon çdo ditë me mijëra profesionist që njohin internetin dhe teknologjinë. Por ndërsa kërkesa për punë me pagesë të mirë është e kënaqshme, njerëzit që kanë aftësi të punojnë janë më pak se kërkesa.

Në vitin 2020 në BE parashikohet të ketë mbi 900 mijë vende pune në sektorët IT dhe ICT për të cilët nuk do të ketë profesionist të mjaftueshëm në numër.

Kjo Javë Promovuese synon ti nxis Europianët të Fuqizohen dhe Përfshihen në këtë treg pune. Mjeti është aftësimi. 20% e Europianëve nuk janë përdorues të internetit. 39% e forcave të punës nuk janë të aftësuar në përdorimin e teknologjisë. Rrjeti Telecenter Europe po punon gjatë kësaj jave përmes 26 partnerëve kombëtar dhe 46 partnerëve lokal me synimin përfshirjen dhe aftësimin e rreth 72 mijë qytetarëve të Europës.

Në Shqipëri kjo javë do të shënojë trajnimin e të rinjve; aplikimin e një sondazhi që ndihmon të kuptojë sa e përdorin internetin grup moshat e ndryshme si dhe evente mediatike që promovojnë aftësimin profesional në teknologjinë e informacionit.

HackaThon Albania 2017, the Creativity Marathon, 24 – 25 March

AIS, together with The Embassy of the Netherlands in Albania, hosted the Hackathon Albania 2017 event. 30 participants

HackaThon Albania 2017

Albanian Institute of Science – AIS together with The Embassy of the Netherlands in Albania is hosting HackaThon 2017 on 25th of March. Hackathon is a casual meeting, where we collaborate as a team in writing applications, downloading data, creating visualizations or publishing analysis by using the open data. Representatives from civil society organizations, journalists, programmers, hackers, social entrepreneurs or students can participate. The most important thing is that you are committed to the challenge.

Mixed teams of 3 or 4 people will work together in a day-long session to develop ways to use open data in order to help strengthen civil society advocacy. The team with the best idea will win the HackaThon Albania Award, a cheque of 500 euros.

HackaThon Agenda:

Selected Participants: 

No Name
1 Adela Kadiasi
2 Ana Zacharian
3 Andi Bora
4 Ani Shtylla
5 Anisa Zace
6 Anxhela Bruci
7 Arnisa Lushaj
8 Benard Neza
9 Besfort Lamallari
10 Besmir Karaxha
11 Bledar Mahmuti
12 Blerta Thaci
13 Blinera Meta Shala
14 Brixhilda Imeri
15 Dafina Olluri
16 Dizi Brahimaj
17 Eneida Ibrahimi
18 Feride Adili
19 Festim Peposhi
20 Gent Imeraj
21 Gentiana Lacka
22 Henri Jaupaj
23 Ildi Xhaferri
24 Inva Hasanaliaj
25 Irisi Brici
26 Joana Hoxha
27 Jonito Bregasi
28 Jusild Kadri
29 Klajdi Qafzezi
30 Klaudja Karabolli
31 Klevis Paloka
32 Kosovare Sahatqija
33 Krist Cunga
34 Leo Tervoli
35 Leonard Selaj
36 Lindita Sotiri
37 Malba Kurtulla
38 Markelian Vishe
39 Merilin Tota
40 Mersi Shehu
41 Saimir Musta
42 Shefiko Hajna
43 Timonela Fani
44 Valbona Brahaj
45 Xhulia Shypheja
46 Zana Ramadanaj

Keep in mind you have to be able to be present for the entire event and participate very actively.

Open Data Day 2017, Justice Journalists against the Decision of Tirana Court for non-publication of the Criminal Decisions.

March 4th, 2017 is the OpenDataDay. Actors engaged in opening data in different countries in the world have developed events and presented initiatives promoting Open Data mainly for the public sector. AIS, an organization promoting Open Data for Albania, invited journalists, who cover justice-related issues, to attend a round table on transparency and corruption. The event was opened by the presentation of the RedFlag Index initiative, a way of marking municipality procurement processes exposed to inequality, misuse, and corruption. Following two years of monitoring the tender procedures and contracting of 61 municipalities and the establishment of a database for every procurement procedure, such marking identifies automatically every procedure conducted without competition, and by setting inappropriate deadlines for the bidders to prepare their bids.

The justice journalists at the meeting raised their concern about Tirana Judicial District Court not publishing its criminal cases and decisions thereof on its web. After 12 years of a practice of transparency established by this court, it suddenly decided to stop giving the public access to the court decisions. Such measure was taken following some complaints about the publication of decisions of a private and family character. The Court decided, on this occasion, to stop publishing even decisions of a public and criminal nature, and information necessary for transparency. The journalists have already reported on this development, and expect the Court to issue a media release on March 6th.

 

 

Open Data Day 2017, Gazetarët të Drejtësisë kundër vendimit të Gjykatës së Tiranës për mospublikim të Vendimeve Penale.

Data 4 mars 2017 është Dita Për të Dhëna të Hapura  OpenDataDay. Aktorë të angazhuar në çlirimin e të dhënave në vende të ndryshme të botës kanë zhvilluar evente dhe kanë prezantuar iniciativa në dobi të Open Data kryesisht për sektorin publik. Organizata AIS promotore e Open Data për Shqipërinë ka ftuar gazetar që mbulojnë cështje të drejtësisë në një tryezë mbi të dhëna për transparencë dhe antikorrupsion. Fillimisht në tryezë u prezantua iniciativa për RedFlag Indeks, shënimi si të ekspozuar ndaj pabarazisë, shpërdorimit dhe korrupsionit për Tendera të realizuar nga Bashkitë. Pas hulumtimit dy vjeçar të tenderëve dhe kontratave të 61 Bashkive dhe ndërtimit të një databaze me të dhëna për çdo prokurim, shënimi me Red Flag synon të evidentojë automatikisht çdo procedurë që zhvillohet pa garë, pa konkurrencë, pa afate të përshtatshme për përgatitjen e ofertës.

Në takim, gazetarët e drejtësisë ngritën shqetësimin për mos publikim dhe heqje nga web-i online i Gjykatës së Rrethit Tiranë të çështjeve Penale dhe vendimeve mbi ecurinë. Pas 12 vitesh praktikë transparence në publikim gjykata në fjalë ka vendosur të mos japë më akses publik mbi vendimet. Kjo masë është marrë pas ankesave të individëve mbi vendime të karakterit privat dhe familjarë. Por Gjykata ka zgjedhur të bëjë offline të gjithë databazën duke fshehur edhe vendime të karakterit Publik, Penal dhe informacione të tjera të dobishme për transparencë. Gazetarët kanë përgatitur disa njoftime lajme dhe shkrime për këtë zhvillim dhe presin qëndrimin e Gjykatës në një deklaratë për mediat ditën e hënë datë 6 mars.