Fuqizojmë gazetarinë e bazuar në fakte përmes te Dhënave të Hapura dhe të Lidhura – Media Maj 2024

Impakt Media Muaji Maj 

Edhe gjatë muajit Maj, dhjetëra raportime mediatike të publikuara në gazeta, ekrane televizive apo web portale u ndërtuan mbi evidence dhe të dhëna të hapura të databazave të AIS / Open Data Albania

Organizata vijon të fuqizojë gazetarinë e bazuar në fakte dhe gazetarinë cilësore. Kjo duke punuar me përfaqësues të medias përmes infosesione, trajnimeve apo takimeve në zyrat e organizatës. Çdo javë gazetarët furnizohen me të dhënave të Hapura OpenData dhe të Lidhura  (linked data) mbi tendera publik, shpenzime publike dhe biznese që fitojnë statusin kontraktorë publik.

Duke patur akses në informacion të mirë-strukturuar, të shpejtë, të plotë dhe transparent mbi shpenzime dhe kontraktime publike, gazetarët ndërtojnë histori / raportime të gazetarisë bazuar në të dhëna apo fact checking. Kjo lloj gazetarie cilësore rrëzon propagandën, i bën gazetarët të pakontestueshëm apo denoncon raste në konflikt interesi, abuzimi apo parregullsish. Ndër Raportimet Mediatike për muajin Maj, listojmë:

 1. OpenDataAlbania (projekt i AIS) gjen pasaktësinë shifrat e kryeministrit Rama mbi prokurimet Publike

Zëri i Amerikës, ditari në gjuhën shqipe publikoi në datën 9 maj një Kronikë me Titull: OpenDataAlbania (project i AIS) gjen pasaktësinë shifrat e kryeministrit Rama mbi prokurimet Publike. Lajmi është ndërtuar si një raportim me  Fact Checking. Deklarata të kryeministrit për shpërndarje të gjerë të kontratave publike në një numër të madh subjekte biznesi ballafaqohet me të dhëna statistikore të një monitorimi dhjetë vjeçar nga ekipi që Punon për Databaza Transparente në sektorin e Prokurimeve Publike si Open Procurement Albania

Ndryshe nga Propaganda e kryeministrit për 25 mijë biznese që fitojnë tendera publik organziata verifikon se numri i Bizneseve që përfitojnë para publike përmes kontratave nuk e kalon 4000.

Link video

Link Artikullit

Evidencat mbi të cilat është përgatitur ky raportim mediatik janë publikuar në web faqen Data.al Fact Checking. Verifikim i të dhënave për Prokurime Publike të deklaruara nga kryeministri Edi Rama në mbledhjen e Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste datë 7.05.2024

 1. CNA media investigon mbi biznese me Lidhje Interesi, zotërues të lidhur me funksionar të lartë Publik 

Under Investigation by SPAK/ tens of millions of euros turnover and profits from Velia’s brother’s company.

Lajmi investigon mbi performancën ekonomike në rritje të një biznesi, rritje që pason  rrotacionin në Bashkinë e Tiranës pas Zgjedhjeve 2015

Raportimi Mediatik përdor evidence të Pasaportës së biznesit Gogel të krijuar në databazën tonë Open Corporates Albania.

Lajmi

Databaza Open Corporates (ownership) Albania është një databazë e krijuar për të mundësuar Gjurmimin e te dhënave (tracking), dhe për të përmirësuar dhe hapur (disclose) të dhëna të Pronësisë dhe Lidhjet e Interesit për Biznese që kanë fituar kontrata publike apo kanë lidhje me sektorë dhe funksionar të rëndësishëm.

 1. Gazeta Telegraf Publikoi në faqen e saj të parë një Shkrim mbi Pagesa Buxhetore për programe PPP apo Koncesione pa Eficensë dhe nën hetim nga SPAK 

Në raportim Mediatik Telegraf përdor të dhëna të një Raporti Analizë nga Open Data Albania mbi pagesa nga Thesari i Shtetit për këto programe. Konkretisht: Qytetarët Shqiptar do të paguajnë nëpërmjet taksave të tyre në buxhet si pagesa për kontratat Koncesionare me PPP.

Link Lajmi

4. Portali i Lajmeve Balkanweb dhe TV News 24, publikuan një Investigim me titull Dyshime për garë fiktive/ Tenderët e OSHEE në energjetike i fiton e njëjta kompani, kompania tjetër në garë për të favorizuar fituesin 

Ky investigim merr shkas nga listim i procedurave me risk për abuzim me garën, listë e Portalit tonë Open Procurement Albania ku çdo ditë skanohen procedura tenderuese dhe markohen me RedFlag ato që paraqesin rrisk për pabarazinë dhe konkurueshmërinë.

Link lajmi

AIS Promotore e Open Data për Shqipërinë falënderon koleg gazetar dhe redaksi mediatike që përcollën për audiencën e tyre edhe shqetësime apo vështirësi të organizatës AIS/OpenDataAlbania të hasura në sigurimin e fondeve për të zbatuar projekte Watchdog dhe Antikorruspion .

 

BalkanWeb: Projektet anti-korrupsion në mungesë fondesh dhe donatori. Organizata AIS kërkon ndihmë, OpenSpendingAlbania rrezikon të mbyllet për mungesë fondesh

Link Artikulli

Revista Ekonomike Monitor :Mbyllet për mungesë fondesh portali unik me të dhëna për pagesat buxhetore “Open Spending Albania”

Linku i artikullit

Web Portali Eskluzive: Alarmi/ Mbyllja e Open Data për “mungesë fondesh” goditje e rëndë për transparencën, median dhe demokracinë!

Link Arikulli

Lapsi.al: Mbyllet për mungesë fondesh portali me të dhëna për pagesat buxhetore “Open Spending Albania”

Linku i Artikullit

Faktor.al: Projektet anti-korrupsion në mungesë fondesh dhe Donatori! Organizata AIS kërkon ndihmë, OpenSpendingAlbania rrezikon të mbyllet

Link Artikulli

OraNews: Mbyllet për mungesë fondesh portali unik me të dhëna për pagesat buxhetore “Open Spending Albania”

Link Artikulli

BoldNews: Mungesë fondesh, rrezikohet mbyllja e portalit “Open Procurement Albania”

Link Lajmi

Politiko: Projektet anti-korrupsion në mungesë fondesh, AIS kërkon ndihmë, OpenSpendingAlbania rrezikon të mbyllet

Link artikulli

RD News.al: Open Data Albania-Instituti në dobi të transparencës dhe llogaridhënies

Link Artikulli

Syri TV: Projektet anti-korrupsion me mungesë fondesh, organizata AIS kërkon mbështetje

Link i Artikullit

Dosja.al: Mbyllet për mungesë fondesh portali me të dhëna për pagesat buxhetore “Open Spending Albania”

Link Artikulli

Thirrje për Aplikime si Pjesëmarrës në DataThon 2024

Organizata AIS, promotore e Open Data për Shqipërinë në bashkëpunim me Prezencën e OSBE-së në Shqipëri ju ftojnë të aplikoni për t’u bërë pjesë e maratonës për të dhëna të hapura dhe transparente DataThon 2024.

Maratona e Open Data këtë vit i dedikohet të rinjve dhe do të fokusohet në të dhëna të buxheteve të shtetit dhe financave publike.

Eventi do të mbahet në Tiranë përgjatë datave të para të Korrikut.

Janë të ftuar dhe të mirëpritur të aplikojnë të rinj që duan të fuqizohen në edukim financiar me parime dhe modele të buxhetit të hapur dhe përfshirje në buxhetim.

Kush mund të aplikojë për pjesëmarrje:

 • Të rinj nga mosha 20 deri 30 vjeç;
 • Student, profesionist, ekonomist, jurist, aktivit, kërkues apo të apasionuar pas të dhënave;
 • Të rinj që dëshirojnë të jenë pjesëmarrës dhe të kontribuojnë për ndërgjegjësim dhe aktivizëm qytetar!

Si aplikohet: Duke plotësuar Formularin e Aplikimit me të dhëna mbi identitetin, arsimimin, profesionin dhe angazhimin e të interesuarve. Mos harroni të plotësoni kontaktet tuaja dhe një arsye përse dëshironi të jeni pjesë e DataThon Albania 2024.

Sa kohë duhet të angazhohem? – Në javët që pasojnë kandidatët e suksesshëm do të ftohen në një event prezantues dhe dy workshop-e apo sesione informuese. Gjatë këtyre eventeve të karakterit StartUp do të bëhet përzgjedhja e temës, ndarja në grupe, monitorimi, prezantimi i databazave, ku aksesohet informacioni, mbledhja dhe analiza e të dhënave.

Në një event final DataThon secili pjesëmarrës do të prezantojë në trajtë grafike, vizuale, analize dhe qëndrimi qytetar një temë që lidhet me buxhetimin transparent dhe pjesëmarrjen.

Çfarë ndodh pas Maratonës?

 • Punimet më të mira publikohen në faqjen e web-it të projektit të AIS ‘FollowtheMoney.al’;
 • Individi më i spikatur do të angazhohet pranë AIS / OpenDataAlbania si staf analist me kontratë 3 deri 6 muaj;
 • Promovim dhe kreativitet për pjesëmarrësit;
 • Networking me të rinj të apasionuar pas të dhënave.

Historik:

DataThon janë evente të hapura, kreative, motivuese, të dobishme dhe sensibilizuese. Fjala DataThon vjen nga Data+Marathon. DataThon mund të organizohen çdo herë  nga grupe me dëshirë dhe pasion për të dhënat dhe interes në një temë apo sektor. Në Shqipëri DataThon i parë u mbajt në Dhjetor 2011 organizuar nga AIS si promotor i OpenDataAlbania. Prej atherë cdo vit AIS ka organizuar maratona të hapura si DiploHack, DataThon dhe Hackathon.

Për pyetje [email protected]

Bëhuni Pjesë e Maratonës më kreative dhe inteligjente!

Impakt ne Media Projekti Open Data, Access and Transparency over sectors exposed to Risk of Corruption. Kjo Javë në Media – zbardhet korrupsioni në tendera, konflikti i interesit dhe lidhjet nepotike. Gazetaria e Fakteve , Evidencave dhe të Dhënave të Hapura

Të nderuar miq,

Organizata dhe ekipi që punon pranë AIS konstaton me kënaqësi se gazetarë të medias pluraliste në vend, kanë zbardhur javën e fundit dhjetëra histori korruptive duke utilizuar të dhëna të hapura #OpenData dhe të dhëna të lidhura #LinkDATA të databazave që zotërohen nga AIS njohur si OpenDataAlbania

Përmes të dhënave për:

 1. Tendera Publik të Markuar me Red Flag (OpenProcurement.al),
 2. të dhëna Pagesa Transaksione Thesari (spending.data.al),
 3. të dhëna të Deklarimeve të Interesave të Zyrtarëve të Lartë dhe
 4. të dhëna të hapura të Bizneseve që Fitojnë Kontrata dhe projekte Publike (OpenCorporates.Al)

Gazetarët kanë ndërtuar histori ku denoncohet korrupsioni dhe konflikti i interesit në nivele të larta të Qeverisë Qendrore dhe Qeverisjes në Nivel Lokal

Evidence Base Approach and Factchecking Data janë dy instrumente të rëndësishme për Gazetari Cilësore dhe Investigative. Liria e medias, pluralizmi i saj, forca e gazetarëve në punën e tyre për të treguar të vërtetën nuk mund të funksionojë pa informacionin, aksesin dhe databazat që garantojnë transparence dhe llogaridhënie.

Më poshtë disa nga Raportimet Mediatike të javës, histori korrupsioni të zbardhura falë databazave tona të hapura #OpenDataAlbania

Gazeta Shqiptare Publikon: KLSH Auditi Suprem nxjerr zbuluar zëvendës kryeministren Balluku, I shtoi portofolit të saj 50 milion euro, pikëpyetje mbi ligjshmërinë e një Akti Normativ Link Media Report

This image has an empty alt attribute; its file name is Gazeta-Shqiptare-Abuzim-Buxheti-Akt-Normativ-.jpeg

Portali BoldNews shkruan: Veliaj (Kryebashkiak) i jep 130 mijë euro tender motrës së drejtoreshës së tij Abuzimet . Link Investigimi

This image has an empty alt attribute; its file name is boldnews.al-tendera-1-1.jpeg

BalkanWeb publikon artikullin mediatik: Dyshime për Korrupsion si u favorizua kompania turke për Tunelin e Llogarasë fitues Oferta më e Shtrenjtë loja me dokumentet për Nënkontraktorët . Lexo Link Origjinal Media

This image has an empty alt attribute; its file name is Balkan-Web-News24-Balluku-Tender-.jpeg

Panorama Web shkruan: Skema e Bizneseve Guacke (shell ne Holande) si po i “hanë kokën” Ilir Beqajt. Vetting zbulon fijet e PPP. Kush janë pronarët dhe si u manovrua me aksionere në offshore e shell Link Lajm

This image has an empty alt attribute; its file name is Beqaj-komanite-guacke.jpeg

NewsBamob raporton: Aktuale 175 tendera të dyshimtë të bashkive. Nuk i druhen SPAK Link shkrimi në web

This image has an empty alt attribute; its file name is Bashkite-175-tendera-me-rrisk.jpeg

Gazeta Panorama Publikon: Vetting zbulon prapaskenat  Balluku (zëvendëskryeministre) dirigjentja e tenderave te tunelit të Llogarasë – Supervizimin e fitoi ortaku i Berberit (ish drejtori i ARSH ne qeli për korrupsion) Link Lajmi

This image has an empty alt attribute; its file name is Beqaj-dhe-tenderat.jpeg

Syri TV investigon: Programi Plug – Kompanitë e dhëndrit të Kujtim Qefaliaj (deputet) morën 76 tendera nga Erion Veliaj (Kryebashkiak) Link Lajmi

Ora News Intervista e Mbrëmjes. Brahaj deklaron se nuk kemi Investitor Strategjik të Huaj janë të njëjtët që marrin koncesione dhe tendera publike. Link Intervista

Portali Fjala publikon: Emrat e dhjetë kompanive që morën 6 miliard euro nga Thesari i Shtetit Link Lajmi i Publikuar

Portali Reporter Publikon analizën: Aplikimi i Inteligjencës Artificiale në Tendera mund të kthehet në alibi për Korrupsionin. Link Shkrimi.

Portali Gogo: Ja cilat kompani morën për 1 Euro toka në të gjithë vendin. Shkrimi në Web Link.

Megjithë rezultatet pozitivë në fuqizimin dhe nxitjen e gazetarisë cilësore,  gazetarisë investigative, raportimit të bazuar në evidence dhe verifikimit të fakteve, organziata AIS promotore e Open Data Albania ka hasur vështirësi të shumta në punën e saj, një nga më impaktueset Mungesa e Financimit për Vazhdimësi. çka ka bërë javët e fundit të kërkojë ndihmë për mundësi për financim dhe donator. Lexo më Shumë .

Projektet anti-korrupsion në mungesë fondesh dhe Donatori. Organizata AIS kërkon ndihme, OpenSpendingAlbania rrezikon të mbyllet, kërkohen ngritje fondesh

Të nderuar Miq dhe Partnerë,

Organizata AIS e njohur si OpenDataAlbania dëshiron të ndajë me Ju shqetësimin dhe nevojën për ndihmë sa i takon ngritjes së fondeve dhe mbështetjen me grant për të mos rrezikuar mbylljen e një databaza me impakt në transparencës, llogaridhënie, aktivizëm dhe Antikorruspion.

Databaza Transaksione Thesari është një nga Instrumentet më të Rëndësishme për Transparencë, Mirëqeverisje dhe Antikorruspion. Përmes Open Spending Albania qytetarët kuptojnë se si shpenzohen paratë e taksapaguesve. OpenSpending zbardh dhe bën të aksesueshme çdo pagesë nga Institucionet Buxhetore drejt klientëve nga 2012 e në vijim. Gazetarët dhe Aktivistët më të guximshëm në vend përdorin të dhënat e Thesarit për të denoncuar raste keqpërdorimi, korruspsioni, klientelizmi dhe konflikti interesi.

Shumë raste të abuzimeve publike edhe në periudha zgjedhore janë zbardhur përmes transparencës së mundësuar nga kjo databazë e mire-strukturuar. Në një rast transparenca me pagesa thesari çoi në inicimin e një procesi për heqje të Mandatit të Deputetit në Gjykatë Kushtetuese për shkak konflikt interesi dhe papajtueshmërie.

Institucioni i Auditit Suprem gjithashtu përdor databazës për të hartuar planet e vlerësim riskut dhe auditimit.

Duke fuqizuar publikun, aktivistët dhe agjencitë antikorrupsion me të dhëna transparente për raste të shëmtuara abuzive, AIS/OpenDataAlbania deri tani ka marrë shpesh pakënaqësi nga njerëz në pushtet dhe biznese pranë tyre apo tentativa për sulme kibernetike të dështuara.

Prej Muajit shkurt AIS është në vështirësi për fonde për mirëmbajtjen, përditësimin, zhvillimin dhe pagesën për hapësirën server. AIS zotëruese e Open Spending Albania konstaton se mungojnë thirrjet për mbështetje financiare për projekte Watchdog dhe Antikorruspion, dhe kërkon ndihmën e donatorëve të mundshëm për mbështetje financiare dhe mundësi aplikimi për grant.

Spending Data Albania është instrument i krijuar nga ekipi programues, ekonomistë dhe aktiviste Antikorruspion pranë AIS/OpenDataAlbania.

Në vitin 2016 – 2018 ky instrument i rëndësishëm u mbështetën nga Ambasada e Mbretërisë së Holandës si pjesë e aktiviteteve dhe instrumenteve të Projektit Money, Government and Politics ndërsa në periudhën 2021 – 2023 u mbështet nga Ambasada Suedeze përmes Programit Open Data Access and Transaprency over Sectors exposed to Risk of Corruption.

Për 2024 e vijim Organizata AIS edhe pse ka aplikuar, nuk ka mundur të sigurojë ri-financim për të vijuar punën në ndihmë të aktivistëve dhe gazetarëve.

Në kërkojmë ndihmën tuaj përmes njoftimeve për thirrje të hapura, apo mundësisë për financim me grant, me dëshirën për të mos mbyllur një nga instrumentet më të rëndësishëm në forcimin e Transparencës, Llogaridhënies dhe kulturës Watchdog në Shqipri.

Event: Media dhe Parlamenti: Mbikëqyrja e Financave Publike dhe Raportimi i Buxhetit të Shtetit

AGJENDA

Event:
Media dhe Parlamenti: Mbikëqyrja e Financave Publike dhe Raportimi i Buxhetit të Shtetit

Organizator:
AIS, promotor i Open Data Albania

Projekti dhe Partneriteti:
“Rritja e përgjegjshmërisë së Parlamentit ndaj shqetësimeve të qytetarëve” një projekt i mbështetur nga Ambasada Britanike në Tiranë dhe zbatuar nga një konsorcium, i drejtuar nga IDM, në partneritet me Citizens Channel dhe AIS

Vendi:
Salla Praga, Hotel Rogner Tirana

Data:
Mars 29, 2024

 

Agjenda:

Kliko këtu

 

Workshop: Me Pjesëmarrës Përfaqësues nga Administrata e Parlamentit dhe e Kontrollit të Lartë të Shtetit

Workshop:
Me Pjesëmarrës Përfaqësues nga Administrata e Parlamentit dhe e Kontrollit të Lartë të Shtetit

Mbi aspekte të punës për pjesëmarrje, monitorim dhe dialog me qytetarët gjatë hartimit dhe raportimit të Financave Publike

Workshop-i mund të konsiderohet edhe si vijimësi (follow up) i eventit të mëhershëm të mbajtur në datën 31 Janar 2024, me titull “Mbikëqyrja e Financave Publike, mbi Rolin e Parlamentit, Institucioneve dhe Shoqërisë Civile”.

Organizator:
AIS, promotor i Open Data Albania

Projekti dhe Partneriteti:
“Rritja e përgjegjshmërisë së parlamentit ndaj shqetësimeve të qytetarëve”, një projekt i financuar nga Ambasada Britanike në Tiranë dhe zbatohet si konsorcium mes IDM në partneritet me Citizens Channel dhe AIS.

Vendi:
Hotel Tirana Marriott, Salla Vjosa, Kati i tretë

Data:
1 Mars 2024

Agjenda:
Kliko këtu

 

TRAINIM: Shoqëria Civile dhe Parlamenti në Procesin e Hartimit, Konsultimit dhe Miratimit të Buxhetit të Shtetit

AGJENDA TRAINIM
Malësi e Madhe, 08 Mars 2024

Titull:
Shoqëria Civile dhe Parlamenti në Procesin e Hartimit, Konsultimit dhe Miratimit të Buxhetit të Shtetit

Organizator:
AIS promotor i Open Data Albania

Projekti dhe Partneriteti:
Rritja e Përgjegjshmërisë së Parlamentit ndaj shqetësimeve të Qytetarëve, Projekt i mbështetur nga Ambasada Britanike në Tiranë dhe zbatuar nga një konsorcium drejtuar nga IDM në partneritet me Citizens Channel dhe AIS.

Objektiv:
Ngritja e kapaciteteve të OSHC-ve, aktivistëve dhe mediave lokale për të kontribuar në planifikimin e buxhetit të shtetit dhe për politikat e shpenzimeve publike

Zona:
Rajonet: Lezhë; Dibër; Shkodër; Kamzë; Kukës; Tiranë; Malësi e Madhe

Target:
Përfaqësues të Shoqërisë Civile; Aktivist dhe Gazetar Lokal

Parashtrim Projekti
Me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Tiranë, Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim (IDM) në partneritet me Citizens Channel dhe me Institutin Shqiptar të Shkencave (AIS), do të zbatojnë projektin “Rritja e përgjegjshmërisë së parlamentit ndaj shqetësimeve të qytetarëve”. Ky projekt ka për qëllim të forcojë përpjekjet e parlamentit për të nxitur një mjedis mundësues për angazhim të qenësishëm të qytetarëve në proceset e politikave dhe legjislative në vend, si një mjet për të nxitur interesin publik dhe ndërtimin e besimit ndaj institucionit.

Parashtrim Aktiviteti
Ky Trajnim që do të mbahet në dy nga Rajonet e targetuara, ka si synim rritje të kapaciteteve të shoqërisë civile dhe përmirësim të tyre në njohjen dhe pjesëmarrje gjatë ciklit të Buxhetimit në Parlament. Trajnimi synon aftësim për të kuptuar dhe monitoruar Procesin e Hartimit, Miratimit dhe Raportimit të Buxhetit të Shtetit në Parlament. Ngritje e kapaciteteve të tyre për të reaguar dhe marrë pjesë gjatë procesit të Planifikimit dhe Miratimit të Buxhetit të Shtetit dhe Politikave që lidhen me Financat Publike. Trajnimi synon edhe prezantimin e Instrumenteve të Mundshëm Ligjor për pjesëmarrjen, propozime apo seanca dëgjimore në Komisione Kuvendore.

Target:
Aktivist, Gazetar dhe Përfaqësues të Organizatave jo Qeveritare.

Agjenda:
Kliko Këtu

 

 

AIS Shqetësime mbi Projekt-Ligjin Për Ndryshime Ligji Prokurim Publik, në kundërshtim me MSA dhe me risk potencial për korrupsion

Të nderuar Miq,

Në datën 8 Shkurt 2024 Parlamenti do të kalojë në Votim në seancë plenare një Projekt Ligj për Shtesa në Ligjin për Prokurimin Publik Nr.162/2020.

Duke u njohur me draftin e Projekt Ligjit që po shqyrtohet këtë javë në Komisione Parlamentare, AIS shpreh shqetësim të theksuar për dy aspekte të Projekt Ligjit:

Bashkëlidhur dhe Shkresa e Organizatës AIS pёr Parlamentin (komisionet respektive)

Oponence. Projekt-Ligj Për Ndryshime Ligji Prokurim Publik

 1. Neni 48 pika 2, e bën ligjin me risk të lartë për Korrupsion dhe me hapësira për Kontraktime me risk për abuzime. Si i tillë ky nen bie në kundërshtim dhe me Marrëveshjen e Asocim Stabilizimit neni 74.
 1. Draft Ligji, iniciative e Qeverisë Shqiptare parashikon ndërhyrje për një Sistem Elektronik të Integruar për PP, por Relacioni që shoqëron Ligjin nuk ka parashikuar Kostot Financiare të ndërhyrjes dhe Parlamenti nuk mund të kalojë një Ligj pa Parashikime të Sakta Financiare nga Qeveria (Ministria e Financave).

Sa më lart AIS i ka kërkuar Parlamentit me shkresë të heqë nenin 48 pika 2 nga Projekt Ligji pasi në analizën tonë për corruption proofing of legislation ky nen ka risk të lartë.

Përmbajtje e Neni 48, Dispozita kalimtare pika 2. ”Brenda një periudhë 3-vjeçare nga hyrja në fuqi e këtij ligji, Këshilli i Ministrave mund të autorizojë institucionet e administratës shtetërore/publike në nivel qendror të negociojnë dhe të lidhin marrëveshje konsulence ndërkombëtare brenda fushës së kompetencës së tyre në fusha me interes strategjik, në drejtim të aplikimit të inteligjencës artificiale, sigurisë kibernetike, infrastrukturës kritike dhe luftës kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Gjithashtu Ky Projekt Ligj nuk duhet të kalojë në Seancën Plenare të datës 8 Shkurt, pa u shoqëruar me Relacion të Detajuar nga KM për Kostot Financiare dhe pa shqyrtuar me kujdes problematikat qe bien ne Kundërshtim me MSA.

I sugjerohet Kuvendit që përpara shqyrtimit Final në Seancë të inicioje, kërkojë edhe një Takim Konsultues me organizata qe veprojnë si Shoqata Biznesi, Shoqata qe Punojnë në Fushën e Shtetit të Së Drejtës, Integrimit Evropian dhe Transparencës.

Organizata AIS e njohur si Open Data Albania ka marrë pjesë më parë në Procesin e Konsultimit Publik të Qeverisë Shqiptare për këtë Draft Ligj (qershor – shtator 2023). LINK

 

 

Me respekt

Aranita BRAHAJ

Drejtore AIS / Open Data Albania

Prokurimi Publik. Angazhim pёr Praktika mё tё mira dhe forcim tё kulturës Watchdog përmes standardit Open Contracting

Sektori Prokurim Publik përbën rrezikun numër “Një” pёr korrupsion nga Qeveritë. 30% e shpenzimeve publike shpërndahen përmes Tenderimeve. AIS kontribuon pёr Standarde tё Hapura tё Tenderimit dhe Forcim tё modelit Watchdog. Databaza pёr Prokurime tё Hapura funksionon si instrument pёr transparencë dhe llogaridhënie nё tenderim. Pasaportat me informacion pёr tё gjitha fazat e tenderimit janë tё hapura pёr Pushtetin Vendor LGU, Sektorin Shëndetësi, Autoritetin Rrugor Shqiptar ARRSH, Fondin Shqiptar të Zhvillimit dhe Shoqëritë Publike. Ndërsa njё algoritëm i vlerësimit tё rriskut dhe markimit me RedFlag skanon dhe publikon nё kohё reale tenderët me problematikë tё garës dhe konkurrencës. Po njësoj tё dhëna pёr përqendrime kontratash nё pak Biznese, apo aplikimi i Procedurës sё Limituar nё mbi 25% e vlerave vjetore tё tenderimit publik janë evidentuar nё Artikuj tё Publikuar. AIS ka litiguar nё Gjykatë edhe kundër Legjislacionit Special pёr tenderime nё Raste Fatkeqësive Natyrore përtej afateve tё Gjendjes sё Jashtëzakonshme. AIS po merr pjesë kohët e fundit nё Konsultim Publik pёr Ndryshime Ligjore për digjitalizim tё sektorit. I iniciuar nga Qeveria Shqiptare nё Qershor 2023 drafti fillestar potencialisht u referua me nevoja pёr ndërhyrje dhe për garanci te parimeve tё barazisë dhe transparencës. AIS do tё vijoje tё marrё pjesë nё Konsultim tashmë nё procesin Parlamentar tё Ligjit. Mbështetja e Praktikave tё Mira; Forcimi i Kulturës Watchdog ndaj tenderimit dhe promovimi i standardeve dhe principeve tё Open Contracting Partnership janë qëllime tё punës edhe nё vijimësi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Screenshot-2023-12-19-110039.png

Biznese Mediatike, mё shume Fitim nё vite elektorale. Pushteti Ekonomik i Zotëruesve tё Medias, Interesa nё sektorë me licencim dhe kontraktim shtetëror

Open Data Albania ka publikuar njё artikull analizё me informacion mbi tё ardhurat vjetore dhe fitimet pёr Biznese Media Televizive. Tё dhënat dëshmojnë fitime dhe arkëtime mё tё larta nё vitin elektoral 2021, kundrejt vitit paraardhës apo pasardhës. Mё herët ODA publikoi njё raport mbi Pushtetin Ekonomik tё Zotëruesve nё Media Audiovizive. Raporti thekson se individët zotërues nё Kompani Televizive zotërojnë edhe 10 deri 39 kompani tё tjera. Lidhjet dhe interesat e tyre karakterizohen nga Leje Ndërtimore, Licenca Publike, Kontrata PPP Koncesion, Status Investitor Strategjik apo Përfitime nga Programi Shqipëria 1 Euro. Interesa nё sektor me fitim tё lartё ekonomik, me licensime, subvencione, leje apo kontraktime me palё nё Pushtet, e bëjnë sektorin mediatik tё ekspozuar nё Lidhje Interesi dhe Varësi edhe me Palё Politike. Kjo rrezikon lirinë e medias dhe pavarësinë editoriale. Artikujt analizë për sektorin Mediatik, pushtetin ekonomik, te ardhurat, fitimet dhe strukturë zotërimi janë përgatitur si pjesë e Projektit Open Data, Access and Transparency over sectors exposed to Risk of Corruption 2021-2023, projekt me mbështetje financiare Sweden International Development Cooperation Agency.

This image has an empty alt attribute; its file name is download-1-1.png