Bëji zgjedhjet të vlejnë

Projekti ZA’LART 2015 do të bëjë mundur monitorimin dhe raportimin qytetar të proçesit zgjedhor të 21 Qershorit. Programi ka si slogan Bëji Zgjedhjet të Vlejnë dhe synon të nxisë qytetarët të jenë kritik dhe denoncues ndaj problematikave që dëmtojnë zgjedhjet! ZA’LART funksionon si web dhe app mobile, duke i ftuar qytetarët të monitorojnë dhe raportojnë në kohë reale, probleme dhe abuzime që ata kanë në lidhje me procesin zgjedhor. Raportimet aplikohen me lehtësi, brenda pak sekondave duke ruajtur anonimatin. Çdo denoncim apo raportim i realizuar do të verifikohet nga Redaksia AdHoc me gazetarë dhe vullnetarë lokal, të trajnuar për zgjedhje të drejta dhe kulturë demokratike.

Ju ftojmë të na ndiqni dhe të bëheni pjesë e raportimeve në programin ZA’LART 2015 përmes: Web; App Mobile; FB: ZA’LART – Raised Voices Albania (community); Twitter: ZA’LART@ZA’LARTAlbania; You Tube

Ekipi ZA’LART është i hapur për bashkëpunim me institucione, organizma civil dhe rrjet që punojnë në monitorim dhe kulturë zgjedhore. Çdokush që dëshiron të njoftohet në kohë për raportime qytetare që bëhen në platformë, mund të regjistrohet tek rubrika Merr Sinjal duke zgjedhur edhe zonën apo kategoritë e shkeljeve për të cilën ka interes. Çdo raportim qytetar publikohet dhe gjendet në hartën e platformës ZA’LART (java para fushatës 70 raportime).

ZA’LART realizohet edhe në kuadër të iniciativës së shoqërisë civile për të koordinuar për zgjedhje të drejta Dhoma e Situatës Zgjedhore 2015, Gjithçka realizohet me kontribut të Qytetarëve, nën moderimin e AIS, me mbështetje financiare të: Fondacionit Shoqëria e Hapur për Shqipërinë OSFA dhe Programi i Grandeve të Vogla i Komisionit për Demokraci i Ambasadës së SHBA-ve në Tiranë. Opinionet, Gjetjet dhe Rekomandimet e shprehura janë të autorëve dhe nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht ato të Mbështetësve Financiarë.

Ju mund të na kontaktoni në çdo moment dhe jeni të mirëpritur të bëheni aktivist me ZA’LART !

Ju faleminderit,

Ekipi ZA’LART 2015

E Drejta e Informimit mbi Financimin Elektoral dhe Media

Trajnim me gazetarë: E Drejta e Informimit mbi Financimin e Subjekteve Zgjedhore

AIS si promotor i Open Data Albania, me dëshirën për partneritet shoqëri civile-media, organizoi në datën 9 maj 2015 në Tiranë, trajnimin me titull: E Drejta e Informimit mbi Financimin Elektoral. Trajnimi ishte pjesë e projektit Money, Governments and Politics. Gazetarë dhe aktivist civil kanë një rol të rëndësishëm në procesin e Transparencës mbi Financimin Zgjedhor, si një e drejtë e përcaktuar në Kushtetutë. Trajnimi kishte si synim aftësimin e përfaqësuesve të medias dhe rritjen e kulturës juridike mbi financimin e partive. Gjatë aktivitetit u diskutuan problematika të hasura nga ekspertë ligjor, analist, gazetarë të spikatur politik dhe investigativ në çështje të finacimit të partive politike dhe kandidateve, ligjin elektoral, si dhe shpenzimeve elektorale.

Programi si vijon:

▪ 09:30 – 10:00    Mirëseardhje & Regjistrim i Pjesëmarrësve. Besjana HYSA koordinatore e programit dhe Aurora SULCE Moderator.

▪ 10:00 – 11.00    Viktor GUMI, Ekspert Ligjor. Tema: Financimi i Partive Politike dhe Kandidatëve, Vështrim i Përgjithshëm.

Pyetje dhe Komente mbi Parashikime Ligjore dhe Çështje të Përgjithshme të Financimit të Subjekteve.

▪ 11:00 – 11:20    Olta BEGU, Analiste pranë Open Data Albania. Tema: Të dhëna të hapura për Financime Elektorale. Ilustrime nga Electoral Spening Albania.

▪ 11:20 – 12:00    Pyetje dhe Diksutim: E drejta e Informimit mbi Financimin e Subjekteve Elektorale. Ligji dhe Praktika.

▪ 12:00 – 12: 20    Aranita BRAHAJ – Transparencë përmes të Dhënave. RISI 2015 përmes programit MG&Politics.

▪ 12:20 – 12:40    Konkluzione. Aurora Sulce – Roli i Gazetarisë në nxitje të Transparencës Olta Begu -Institucione me kompetenca për kontroll dhe auditim.

Të dhëna mbi të Rregjistruarit

 • Raporti meshkuj me femra është 8 meshkuj 22 femra, 24 Organe mediatike.
 • 83% e pjesmarrësve janë gazetarë me vjetërsi pune mbi shtatë vite.
 • 15 pjesëmarrës punojnë në televizione, 1 në radio, 10 në gazetë, 3 në axhensi lajmesh dhe 1 në zyrë shtypi.
 • 5 gazetar janë përfaqësues nga Televizione Kombëtare
 • regjistruar për pjesëmarrje përfaqësues Radio; TV dhe Axhenci Informacioni Publike.
 • regjistruar si pjesëmarrës gazetarë të organeve mediatike të dy partive kryesore në vend konkretisht Rilindja Demokratike dhe Zëri i Popullit.

Zëdhënësja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve ishte gjithashtu pjesëmarrëse në trajnim në cilësinë e Gazetarit.


Modulet e trajnimit:

TË DHËNA TË HAPURA PËR FINANCIME ZGJEDHORE OPEN DATA ALBANIA

FINANCIMI I PARTIVE POLITIKE


Gazetarë Pjesëmarrës

EMRI MBIEMRI MEDIA
Adriatik DOCI Gazeta SOT
Albana QIRJAKO RTV SCAN
Alma DEMIRAJ Top-Channel
Almarina GEGVATAJ ATSH
Anila HOXHAJ Top Channel
Anisa XHANI Gazeta “Tema”
Aristir LUMEZI Gazeta PANORAMA
Arlinda GJONAJ ATSH
Aurora SULCE Tv “Ora News”
Aurora MURA Zëri i Popullit
Bledar HOTI Gazeta SHQIP
Bledian KOKA News 24
Brahim SHIMA News 24
Darina TANUSHI Gazeta Shqiptare
Dashamir BICAKU A1 Report
Drilona HOXHAJ KQZ
Drita COKAJ RD
Elda PEPA TVSH
Entela DURAJ KosovaPress
Erald HOXHA ShqipëriaCom
Erion TODHE Tv Klan
Eriselda Martini Albanian Screen TV
FATION BINJAKU Gazeta Panorama
Fejzi BRAUSHI MAPO
Keti BANUSHI Vizionplus
Luis TANUSHI Dita
Luljeta PROGNI Illyria
Merita HAKLAJ ABC News
Rrapo MEHMETAJ
Suela TOPI Gazeta “Shekulli”
Violeta SHQALSI SCAN TV

Konkursi “Historia Ime e Pjesëmarrjes Elektronike”

“Kërkohen e-Qytetarë Aktiv!”

Konkursi Online “ Historia ime e e-Pjesëmarrjes” kërkon të mbledhi sa më shumë histori personale të qytetarëve të cilët kanë përdorur instrumentat e pjesëmarrjes elektronike të BE ose kombëtare për të influencuar politikë bërjen dhe për të bërë ndryshim në jetën e tyre dhe të të tjerëve. Ne duam të dëgjojmë nga ju ! Na tregoni rreth eksperiencës tuaj ( pozitive ose negative ) të përdorimit të instrumentave të e-Pjesëmarrjes dhe fitoni mundësinë për t’i ndarë personalisht me politikan të BE në Bruksel. Nuk ka rëndësi nëse jeni një aktivisti i shoqërisë civile  që i përdorni instrumentat dixhital çdo ditë apo sapo jeni njohur me e-Pjesëmarrjen dhe me të ashtuquajturën “politikë-bërje” nga kudo.

Na tregoni historinë tuaj në një ese të shkurtër ose video. Historia juaj do të shfaqet në një përmbledhje të historive dhe mund të fitojë një ftesë në konferencën “e-Pjesëmarrjen nga perspektiva e të qytetarëve” në Bruksel në dhjetor 2015.

Ky Aplikim është i hapur nga 7 May deri në 31 Gusht . Fituesit dp të informohen për rezultatin në mes të Shtatorit.

Rregullat e Konkurimit :

Çdo qytetar i BE dhe çdo qytetar nga e gjithë Europa në moshën nga 16-116 vjeç mund të konkurroj. Ju mund t’a paraqisni historinë tuaj ose në format të shkruar (një ese e shkurtër me 500 fjalë) ose një video 3 minutëshe (mund të jetë e ndërtuar në formën e një interviste duke ju regjistruar ju duke treguar eksperiencen ose dhe duke e inskenuar ngjarjen ). Historia juaj duhet të jetë e lidhur qartësisht me Pjesëmarrjen elektronike dhe duhet të keni përdorur instrumenta të Pjesëmarrjes elektronike për ta zgjidhur problemin ose arritur rezultatin e dëshiruar.  Duhet të tregohet në një formë interesante dhe përfshirëse. Pikë shtesë do të jepen historive që kanë përdoruar instrumentet e pjesëmarrjes elektronike në nivelin e BE.

Ju duhet ta dorëzoni historinë përpara 31 Korrikut duke përdoruar formen e aplikimit (https://tceurope.wufoo.com/forms/konkurs-historia-ime-e-epjesamarrjes/) në shqip.  Të gjitha esetë do të vlerësohen sipas kritereve të vlerësimit dhe fituesi nga Shqipëria do të zgjidhet dhe ftohet sëbashku me 11 qytetarë nga vendet e tjera të përfshira në program për të ndarë eksperincat e tyre në politikë-bërje në Bruksel.

Historia duhet të shkruhet dhe dërgohet në stil të lirë në formatin word ose pdf dhe duhet të mbuloj pikat e mëposhtme :

 • Pse? Cili ishte motivimi juaj ??
 • Cilin instruement të pjesëmarrjes elektronike keni përdorur?
 • Ishte një problem individuar apo një problem i përgjithshëm ? Sa njerëz u përfshinë dhe influencuan ?
 • Cili ishte rezultati ? Ishte impakti ? përfitimi individual apo më gjërë?
 • Ishte eksperienca juaj e parë e ktij lloj ?

Apliko këtu : https://tceurope.wufoo.com/forms/konkurs-historia-ime-e-epjesamarrjes/

Dita europiane e – Pjesëmarrjes edhe në Shqipëri

Në kuadër të Ditës Europiane të Pjesëmarrjes Elektronike / e-Participation Day, Albanian Institute of Science (AIS) në bashkëpunim me Telecentre-Europe, organizoi sot më 7 maj 2015 një trajnim në ambjentet e  Librarisë Tirana Times, me të rinj të gjimnazit “Ismail Qemali”  Tiranë. Trajnim u realizua në kuadër të Programit eUROPA for Citizens në njëmbëdhjetë vende të Europës dhe ka si qëllim edukimin dhe përfshirjen qytetare në politikëberje nëpërmjet instumentave të ICT. Gjithashtu në event u bë dhe hapja e konkursit My e-participation Story ose Historia ime e-pjesëmarrjes, një iniciativë që fton çdo qytetar të shkruajë një ese ose tregojë një histori/ eksperiecë të jetuar në një nga vendet e BE.

 

IMG_4629 IMG_4632 IMG_4639 IMG_4652 IMG_4658 IMG_4684 IMG_4697 IMG_4699 IMG_4717 IMG_4721 IMG_4765 IMG_4771 IMG_4773 IMG_4786 IMG_4788 IMG_4800 IMG_4815