AIS pjesëmarrëse në Konferencën Vjetore të Telecentre Europe

Instituti Shqiptar i Shkencave AIS, si anëtare e rrjetit Telecentre Europe mori pjesë në konferencën vjetore mbajtur në Beograd data 24- 25 shtator. Konferenca këtë vit kishte në fokus çështje të punësimit në sektori ICT në tregun europian dhe rritjen e kapaciteteve të target grupeve të ndryshme. Gjithashtu në konferencë u prezantuar i-LINC një program që ofron trajnime online për rritje kapacitetesh në tregun europian të punës. Platforma ju shërben të rinjve sidomos nga vende të Europës Lindore. Dita e dytë e eventit u fokusua më tej tek e-Participation dhe zbatimi i programit e-UROPA ku Shqipëria është përfituese.

12034243_1199488273400653_4434350984725646069_o 12064472_10208175704096200_1729303327_n

Jora Risto shpallet fituese e konkursit e-Participation

Konkursi e-Participation EU, Ceremonia më 8 dhjetor në godinën e Parlamentit Europian Bruksel.

AIS si pjesëmarrës i rrjetit Telecenter Europe në kuadër të Projektit e-UROPA organizoi në muajt maj – shtator 2015 Konkursin “Historia ime në e-Pjesëmarrje”. Konkursi kishte për qëllim mbledhjen e historive më të bukura personale me fund pozitiv ose jo. Në çdo rast këto histori lidhen më mënyrën se si të rinj shqiptar përdorin instrumenta të pjesëmarrjes elektronike, për të zgjidhur apo për të sensibilizuar mbi një problem shoqëror. Ky konkurs u mbajt paralelisht në dymbëdhjetë vende dhe u shpallën dymbëdhjetë fitues. Çmimet ndahen në datën 8 dhjetor 2015 në godinën e Parlamentit Europian në Bruksel. Fituesi për historinë shqiptare më të mirë është Jora Risto studente në Universitetin e Mjekësisë, Tiranë. Historia me titull “Albanian November Students” flet për aktivizmin dhe protestën qytetare në nëntor 2013 kundër Armëve Kimike Siriane në Shqipëri. Në konkursin për Shqipërinë u prezantuan gjashtë histori të lidhura me problematika të lëvizjes së lirë dhe emigracionit. Fituesi u vlerësua gjatë takimit vjetor të Telecentre Europe i cili u mbajt në Beograd në datat 24 dhe 25 Shtator. Historia fituese do të publikohet në një broshurë së bashku me 11 histori të tjera nga vende europiane, si dhe në website-in Europa Participation. Ky konkurs u realizua si pjesë e programit Europe for Citizens të Bashkimit Europian.

Lexo historinë si vijon: Albanian November Students

Video:

images 79195

 

Programi Money, Government and Politics prezantohet në TransparencyCamp 2015

11-12 Shtator, Washington DC

Për të tretin vit rradhazi organizata jonë është bërë pjesë e eventit TransparencyCamp 2015 një “unconference” për OpenGov e organizuar nga Fondacioni Sunlight. Cdo vit në këtë event mblidhen qindra profesionistë të cilët ndajnë njohuritë dhe risitë teknologjike në funksion të mirëqeverisjes.

Përfaqësuesja e AIS Besjana HYSA foli në këtë aktivitet për një nga projektet tona më të rëndësishme në çështje të transparencës dhe llogaridhënies, Money,Government and Politics. Ajo ndau me të pranishmit rezultatet dhe impaktin publik të këtij programi, datatesete të reja të implementuara, si dhe raste të identifikuara të konfliktit të interesit.

21467007616_118e3bafb9_z

11904745_803691196415248_4773339988850003457_n21305549988_c52750b69f_m

    21482181062_a6dd906867_m20870624514_365ca288e2_m20870527154_c53ed9372d_m 21467012106_74626e5dc5_m

Money, Government & Politics

Projekti Money, Government and Politcs dhe aktivitetet e tij kanë për synim të adresojnë tek publiku realisht çështje të abuzimit; korrupsionit apo konfliktit të interesit në kontestin e qeverisjes dhe politikës në Shqipëri. Programi synon të hapë të dhëna për pasurinë e funksionarëve të lartë shtetërore; pagesa të institucioneve buxhetore; shpenzime të subjekteve elektorale dhe kompanive konçensionare. Krahasimi dhe analiza e të dhënave rrit transparencën dhe presionin publik në raste të favorizimit në fonde dhe asete publike.

ZA’LART 2015 – Perceptimi Qytetar mbi Fushatën Elektorale

ZA’LART 2015, është një projekt ku qytetarët ftohen të raportojnë përmes web-it dhe aplikacioneve mobile, probleme dhe vështirësi gjatë procesit zgjedhor. ZA’LART mundëson pjesëmarrje dhe monitorim në kohë reale. Projekti është një formë e re e shprehjes së vlerave demokratike. Qëllimi është: të dëgjohet zëri qytetar në zgjedhjet vendore 2015.

 Përdorimi i teknologjisë dhe inovacionit nxit qytetari pjesëmarrëse e cila, përmes aktivizmit dhe presionit publik, kontribuon për standarte demokratike në Zgjedhje. Qytetarët mund të denoncojnë fakte që përkojnë me parregullsi dhe probleme. Kjo përmes raportimeve me fjalë, foto dhe video në ZA’LART. Këto fakte të publikuara japin një pasqyrë të qartë të procesit. E vërteta ushtron presion mbi institucionet ligjzbatuese për ndërhyrje dhe rregullim të situatave. Slogan i Projektit është Bëji Zgjedhjet të Vlejnë!

Open Corporates / Kompani Biznesi

Ky projekt synon të bëjë të hapura të dhëna mbi shoqëritë e biznesit që funksionojnë në vend. Përmes një aplikacioni Shoqëri Biznesi kushdo mund të gjejë dhe përdorë me lehtësi të dhëna mbi emrin e kompanisë; numrin e Identifikimit (NIPT); vitin e themelimit dhe formën ligjore të funksionimit të saj. Për çdo kompani të regjistruar publikohet edhe fitimin vjetor dhe identifikohet llojin i pronësisë publike apo private. Përmes një lidhje (URL) për secilën kompani zbardhen transaksionet financiare nga Thesari i Shtetit. Një vëmendje të veçantë do të kenë kompanitë koncensionare që shfrytëzojnë pasuri publike. Për këto kompani publikohet në standardin open data edhe vlera e kostove koncensionare dhe akti ligjor që miraton kontratën  mes shtetit shqiptar dhe kompanisë koncensionare. Përmes këtij projekti AIS synon të ndihmojë aktorë që janë në kërkim të të dhënave për qëllime studimore apo biznesi. Ky projekt pasuron katalogun  e të dhënave të hapura për Shqipërinë.

 

Kohëzgjatja 1 Nëntor 2014– 30 Mars 2015. Donator: ShqiperiaCom sh.p.k.

AIS merr pjesë në eventin Open Government Partnership për Ballkanin Perëndimor

AIS merr pjesë në eventin OGP Dialogue for Western Balkans në datat 10-11 Shtator. Qëllimi kryesor i Open Government Partnership në dialogun për Ballkanin Perëndimor ishte shkëmbimi i eksperiencës dhe konsolidimi i politikave në mirë-funksionomin e parimeve të OGP për qeveri të hapura dhe partneriteteve. AIS si një organizatë jo-fitimprurëse dhe jo-qeveritare përmes projektit të Open Data Albania ka kontribuar jo vetëm në implementimin e parimeve të OGP-së, por edhe në krijimin e modeleve për qeverisje të hapur. Si anëtare e koalicionit shqiptar të OGP-së, në këtë event u bë pjesë e panelit Open Data, që kishte si qëllim eksplorimin e përfitimeve dhe sfidave të hapjes së të dhënave qeveritare në vendet e Ballkanit Përëndimor. Gjithashtu, AIS është një organizatë e cila ka implementuar një model unik ku katalogu i të dhënave të hapura qeveritare është një iniciativë e shoqërisë civile dhe jo e vetë qeverisë.

OGP Deklarata për qeverisje të hapur në gjuhën Shqipe

Thirrje për gazetarë në kuadër të Iniciativës Open Spending

Në vijim të programit Money, Government and Politics, AIS po lançon thirrjen drejtuar përfaqësuesve për tu bërë pjesë e një rrjeti të angazhuar për transparencë në shpenzimet publike. Open Spending Iniciative konsiston në krijimin e një forumi kryesisht me gazetar lokal të afirmuar, të cilët janë angazhuar në informimin e publikut mbi mënyrën e shpenzimit të parave të taksapaguesve shqiptar nga institucione buxhetore. AIS do të angazhohet në organizimin e një workshopi dhe një eventi DataThon (Data Maratonë) me pjesëmarrjen e anëtarëve të këtij Rrjeti.

Qëllimi i workshop-it do të jetë aftësimi në:

  • gjetjen e burimeve të informacionit mbi shpenzimet buxhetore të bashkive,
  • efiçencën e këtyre shpenzimeve për shërbime apo punë publike,
  • kontrolli i konfliktit të interesit apo rasteve të abuzimit.

Ndërsa DataThon 2015 do të krijojë mundësinë që anëtarë të rrjetit të prezantojnë gjetjet e tyre mbi mënyrën e qeverisjes duke u bazuar në mbledhje dhe vizualizimin e të dhënave për bashki përkatëse.

Një numër ICT tools për transparencë në shpenzime publike do të synohen të vihen në dispozicion të qytetarëve për ti angazhuar ata në procesin e monitorimit dhe pjesëmarrjes në buxhetim.

Workshopi i parë në kuadër të kësaj iniciative do të organizohet në javën e parë të Tetorit 2015. Organizatorët do të mbulojnë shpenzimet e udhëtimit dhe trajtimin ditor për pjesëmarrës nga rrethet. Ky rrjet synon të nxisë Open Data Journalism në Shqipëri.

Gazetarët janë të ftuar të shprehin interes për tu bërë pjesë e këtij rrjeti sipas këtij formulari:

registerPër informacione apo propozime të mëtejshme mund të shkruani në: [email protected]