Entries by admin

Aksesi i informacionit mbi proçesin e financimit elektoral

Financimi i partive politike në Shqipëri është i rregulluar me ligj, por fushata e zgjedhjeve për qeverisjen vendore në Qershor 2015 ka dhënë shenja se proçesi auditimit të partive mbi deklarimin e financimeve dhe shpenzimeve ka reflektuar mangësi në aksesin e informacionit mbi këto të dhëna. Në këtë kontekst, në muajin Shtator organizata jonë si […]

Partitë Politike dhe Aksesi i Informimit për Financime Elektorale. Ankimim nga Organizata AIS

Në kudër të programit Money, Transparency and Government, Organizata jonë, Instituti Shqiptar i Shkencave është angazhuar për të publikuar dhe vizualizuar të dhëna të Financimit Elektoral, Transaksione të Buxhetit të Shtetit tek Partitë Politike, sikurse Lista të Donatorëve Partiak për fushatat. Në vijim të kësaj pune në fillim të fushatës zgjedhore 2015, organizata ju drejtua […]

E Drejta e Informimit mbi Financimin e Subjekteve Zgjedhore

FINANCIMI I PARTIVE POLITIKE DHE KANDIDATËVE NË SHQIPËRI: VËSHTRIM I PËRGJITHSHËM Viktor GUMI Ekspert Ligjor Financimi i partive politike në Shqipëri rregullohet përmes këtyre dispozitave ligjore: a) Neni 9, paragrafi 3 në Kushtetutën e Shqipërisë citon se “Burimet financiare të partive, si dhe shpenzimet e tyre bëhen kurdoherë publike”. b) Financimi i aktivitetit vjetor të […]

Raport Përfundimtar i ZA’LART 2015

Në platformën ZA’LART me slloganin Bëji Zgjedhjet të Vlejnë, në periudhën 22 maj – 26 qershor 2015 kanë mbërritur 411 raportime qytetare të cilat përmbajnë informacion dhe denoncime për abuzime në kuadër të fushatës zgjedhore, gjatë dhe pas ditës së zgjedhjeve vendore të 21 Qershorit. Në raportimet e ndara në 12 kategori numri kryesor i raportimeve […]

ZA’LART në Media

“Blerja e Votës” mbi 230 raste të Raportuara në ZA’LART   Link: http://www.kosovapress.com/sq/rajoni/keshtu-blihen-votat-ne-shqiperi-230-raste-te-denoncuara-44792/   Procedim Penal për Kryebashkiakun e Vorës, Aranita Brahaj përfaqësuese e ZA’LART shprehet për Zërin e Amerikës   Përdorimi i të Rinjve në Fushatë dhe Manipulimi i Votës   Dita e Zgjedhjeve dhe Problematika të Rapotuara në ZA’LART – Zëri i Amerikës

AIS në Edicionin e 3-të të Shkollës Verore Ndërkombëtare për Qeverisje të Hapur dhe Bashkëpunim, 2015

Instituti Shqiptar i Shkencave edhe këtë vit do të jetë pjësë e edicionit të 3-të të Shkollës Verore Ndërkombëtare me fokus Teknologjitë dhe aplikacionet për Qeverisje të Hapur dhe Bashkëpunim, organizuar nga Departamenti i Informacionit dhe Sistemeve Inxhinierike të Universitetit të Egjeut në Samos/Greqi në datat 29 qershor – 3 korrik 2015. Në këtë aktivitet […]

Ambasadorja e BE znj. Romana Vlahutin fton qytetarët të denoncojnë blerjen e votës në ZA’LART

Faktori ndërkombëtar ka qënë tepër i angazhuar që proçesi zgjedhor në 21 qershor 2015 të vijojë në normalitet dhe të mos hasë fenomene si shit-blerja e votës. Ambasadorja e BE znj. Vlahutin gjatë Konferencës së dytë të Dhomës Zgjedhore organizuar nga Fondacioni Soros për situatën para dhe pas zgjedhore u bëri apel qytetarëve që të […]

Raport i Ndërmjetëm ZA’LART 2015

Deri në datën 12 qershor, në portalin ZA’LART kanë mbërritur 200 raportime qytetare. Ato përmbajnë informacion dhe denoncime për abuzime në kuadër të fushatës zgjedhore. Raportimet janë të ndara në 12 kategori shkeljesh ku numri kryesor i raportimeve ka të bëjë me raste të keqpërdorimit të administratës dhe sektorit publik. Për këto lloj shkeljesh ka […]

Financime Elektorale

Drejtoresha Ekzekutive e AIS, Aranita Brahaj e ftuar në emisionin “Ekopolitikë” në televizionin ORA News, për të diskutuar në lidhje me të ardhurat finaciare dhe shpenzimet e fushatës zgjedhore. “Ekopolitikë” është një program i cili trajton çështje të ekonomisë politike nën drejtimin e gazetares së njohur Aurora Sulçe.

Instituti Shqiptar i Shkencës pjesë e Dhomës së Situatës Zgjedhore

Zgjedhjet vendore të 21 qershorit 2015 për herë të parë do të monitorohen dhe vlerësohen nga një koalicion prej 7 organizatash jo-qeveritare vendase të cilat kanë krijuar një dhomë të situatës zgjedhore me qëllim kordinimin e informacioneve dhe ekspertizën e tyre mbi ecurinë e procesit zgjedhor. Instituti Shqiptar i Shkencës, pjesë e kësaj iniciative në […]