AIS at WeLoveData event

On 24-25 March 2015, UNDP Regional Bureau for Europe and the ECSI organized in Istanbul, Turkey an Open Data Workshop for NGOs in Euro-Asia called WeLoveData. The workshop was designed to address the needs and challenges that the growing open data community is facing in Europe and Central Asia. The workshop brought together 30 journalists, civic activists, and data analysts from over 15 countries across the region.

AIS /Open Data Albania was presented by two of its members, Ms. Shefiko Hajna ( Data Analyst ) for our Money Governments, and Politics Program, and Ms. Marilda Mancka, one of the founders of the organization and the Open Data Albania working group. They shared with the workshop participants the experience of the Albanian NGO in opening data regarding the Public Treasury, Declaration of Assets of Senior Officials, Electoral Spending, and other datasets available on the Spending Data Albania portal. The agenda of the event was very interesting and provided a unique opportunity for civil societies of Euro-Asian countries to share their experiences.

training_istanbul

GOW15 at “Ismail Qemali” High School

As part of ‪#‎GOW15‬ activities in Albania, AIS organized two meetings with young people from high school “Ismail Qemali” in Tirana to encourage young people to choose to study in fields where the labor market has more demand.

IMG_3675 IMG_3670 IMG_3662 IMG_3638 IMG_3634 IMG_3621 IMG_3617

http://gow15.al.questionpro.com/

Get Online Week 2015 – Anketë

23-29 Marsi është Java e Internetit / Get Online Week 2015. Për të katërtin vit rresht Instituti Shqiptar i Shkencave (AIS) është pjesë e kesaj fushate për fuqizimin dixhital organizuar nga Telecentre Europe nën moton Fuqizohu; Punësohu.Në kuadër të kësaj jave ju lutemi të gjeni pak sekonda kohe të plotesoni këtë pyetësor.

http://gow15.al.questionpro.com/

http://gow15.al.questionpro.com/

Get Online Week 2015 në Shqipëri

Fuqizohu; Punësohu

AIS si pjesë e network Telecentre Europe ka startuar në Shqipëri fushatënGet Online Week. Ky event mbahet ne datat 23 deri 29 Mars në mbarë Europën. Qëllimi është të nxitet aftësimi në internet.Në Europë tregu i punës kërkon çdo ditë me mijëra profesionist që njohin internetin dhe teknologjinë. Por ndërsa kërkesa për punë me pagesë të mirë është e kënaqshme, njerëzit që kanë aftësi të punojnë janë më pak se kërkesa. Kjo Javë Promovuese synon ti nxis Europianët të Fuqizohen dhe Përfshihen në këtë treg pune. Mjeti është aftësimi. 20% e Europianëve nuk janë përdorues të internetit. 39% e forcave të punës nuk janë të aftësuar në përdorimin e teknologjisë. Rrjeti Telecenter Europe po punon gjatë kësaj jave përmes partnerëve lokal me rreth 5000 komunitete në qendra trajnuese. Synimi është të aftësohen rreth 50 mijë njerëz dhe të përfshihen dy milion qytetarë të Europës.

AIS si pjesë e network Telecentere Europe ka startuar në Shqipëri fushatën Get Online Week. Ky event mbahet ne datat 23 deri 29 Mars në mbarë Europën. Qëllimi është të nxitet aftësimi në internet.

Në Shqipëri kjo javë do të shënojë trajnimin e të rinjve të katër shkollave të mesme publike; aplikimin e një sondazhi që ndihmon të kuptojë sa e përdorin internetin grupmoshat dhe profesionet e ndryshme si dhe mjaft evente mediatike që promovojnë aftësimin profesional në teknologjinë e informacionit.

http://www.getonlineweek.eu/albania/

http://gow15.al.questionpro.com/

Albanian Institute of Science is looking for associates

Albanian Institute of Science in the framework of a better territorial implementation of its programs is looking for associates, mainly for media correspondents from different regions of Albania. Specifically, from cities/towns such as: Mirdita; Malësi e Madhe; Bulqizë; Mat; Kurbin; Kamzë, Peqin; Lushnjë; Kuçovë; Urë Vajgurore; Poliçan; Gramsh; Maliq; Devoll; Mallakastër; Skrapar, Kolonjë, Përmet.

These associates must be residents in one of the cities/towns mentioned above, and have a good comprehension of democratic values and culture. An essential criterion for our associates would be the experience and education in journalism; communication; public relations; social and political science. It is important for them to be able to act as active citizens in raising awareness. Their commitment will be in certain months and period of the year, based on the themes and activities of the organization.

If you would like to join our activities and gain experience on a program of a high social and media impact, please contact at: [email protected].

AIS is attending Open Data Priorities and Engagement event

AIS is attending the event entitled Open Data Priorities and Engagement , that is taking place on 16 and 17 March in Timisoara, Rumania. The event is organized by Share-PSI 2.0, the Network for Innovation in European Public Sector. Our organization, AIS, as a promoter of Open Data Albania, shall be presented in this event as the initiator of the publication of datasets, such as the Concessionary Register. AIS shall be represented in this event by its Executive Director, Ms. Aranita BRAHAJ. The event will take place in West University of Timisoara, distinguished as an innovative University, especially in applying opportunities and modalities offered by IT.

IMG_20150316_092922 IMG_20150316_092934 IMG_20150316_092945

Real Time Reporting – Training for local journalists

ZA’ LART , ICT for Fair Election

On 12 of March, AIS organized the training entitled:  Real Time Reporting. The training aimed to enhance the capacity of local journalists in monitoring and reporting the problems in the electoral process. Participants were representatives of traditional media (TV and newspapers) from districts of: Korça; Shkodra; Fier; Dibër; Vlora and Kukës. The training is part of project activities of ZA’ LART 2015. Important concept of this project is the use of Information and Communication Technology, ICT in Elections. In the training contributed moderators and trainers engaged in election monitoring and reporting like:

Mimoza KOÇIU, former public relations officer at the institution of the President of the Republic of Albania (2007 – 2012), currently political analyst for various media, trained the participants on the Voting Process Issues and Election Administration irregularities.

Matilda DURI, moderator at ZA’LART, referred on the accessing options and the use of the open source ZA’LART Albania.

Klara DERVISHI, editor-in chief at Ora News, facilitated the training on reporting cases of tension and lack of ethics in election campaigns.

The concept of ICT for fair election was referred by AIS Executive Director, Ms. Aranita BRAHAJ.

Other activities and trainings with small groups of activists and local reporters will take place, in the framework of the process of local government elections of 2015.  ZA’LART  is an AIS program financially supported by OSFA. ZA’LART slogan is Make Elections Count.

IMG-20150401-WA0008 IMG-20150401-WA0004 IMG-20150401-WA0001 IMG-20150401-WA0000 11071414_393161140845733_4244178747245734942_n 10505398_389567037871810_10984175170655587_n 1911882_389567051205142_6895157049402634390_n

Trajnim në kuadër të projektit ZA’LART – ICT për Zgjedhje të Drejta

Në kuadër të aktiviteteve për projektin ZA’LART 2015, më 4 Mars, AIS organizoi një trajnim- workshop me pjesëtarë të redaksisë Ad-Hoc dhe stafin që do të angazhohet në zbatimin e ketij projekti. Synimi i trajnimit ishte rritja e kapaciteteve dhe aftësimi në përdorim të platformës për monitorim dhe verifikim të problematikave zgjedhore në kohë reale.  Ky trajnim – workshop kishte si synim edhe aftësimin koordinues të pjesëtareve të redaksisë në terren me stafin e angazhuar  pranë zyrës qëndrore të Dhomës së Situatës Zgjedhore. Pjesëmarrës në trajnim ishin përfaqësues të mediave tradicionale (televizione dhe gazeta) në disa Bashki si Fieri, Berati, Elbasani, Ura Vajgurore, Gjirokastra, Kruja, Vora etj. Trajnimi u organizua në kuadër të aktiviteteve të projektit ZA’LART 2015. Koncept i rëndësishëm i këtij projekti është edhe përdorimi i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit TIK në Zgjedhje.

  • Matilda DURI, moderatore pranë Za´Lart referoi mbi opsione të aksesimit dhe përdorimit të open source Za´Lart Albania.
  • Koncepti i ICT për Zgjedhje të Drejta u referua nga drejtore ekzekutive e AIS znj. Aranita BRAHAJ.
  • Griselda RUCI facilitator i trajnimit.

Në javët në vijim, në kuadër të punës për zgjedhjet lokale 2015, do të zhvillohen trajnime me grupe aktivistësh dhe reporterësh lokalë. ZA’LART është një program i AIS i mbështetur financiarisht nga OSFA- Open Society Foundation for Albania. Slogani i ZA’LART është Bëji Zgjedhjet të Vlejnë!

zalart4IMG_2749 IMG_2760  IMG_2766 IMG_2768 zalart3IMG_2769 IMG_2771  IMG_2780 IMG_2781zalart1zalart2zalart5

AIS merr pjesë në Asamblenë e përgjithshme të Telecentre Europë

Telecentre Europë mbajti Asamblenë e përgjithshme (GA) në Bruksel (Belgjikë) më 25 Shkurt 2015. Pjesmarrja këtë vit ishte shumë e lartë dhe përbehej nga 39 organizata që veprojnë në Europë . Instituti Shqiptar i Shkencave morri pjesë në këtë asamble si pjestar i Telecentre Europe.

Eventi Zgjati dy ditë dhe u zhvillua në ambientet e Microsoft në Executive Briefing Centre.

Axhenda e Asamblesë ishte e ndarë në dy ditë . Ditën e parë vëmëndja ishte në problemet proceduriale dhe zgjedhja e nje bordi të ri drejtues.Raporti vjetor dhe bilanci i vitit 2014 ishin ndërmjet dokumentave të miratuara. Në përfundim të ditës së parë dhe pothuajse të gjithë ditën e dytë fokusi ishte tek arritjet e TE në vitin 2014 dhe shqyrtimi i strategjive për 2015-2017.

Vënd të rëndësishëm zuri dhe diskutimi mbi strategjitë dhe programi për projektin Get Online Week 2015 / Java Ndërkombëtare e Internetit që zhvillohet cdo vit në fund të Marsit ( 23-29 Mars 2015) pjesë e të cilit është për të katërtin vit rresht dhe Instituti Shqiptar i Shkencave.

U prezantuan për pjesmarrësit dhe projektet e reja siç janë  I-LINC dhe E-UROPa. Instituti Shqiptar i Shkencave është pjesë e E-UROPa projekt në kuadër të programit EuropeforCitizens.

 

tefamily

bordi

assembly

assembl1