Open Data Fellowship Youth Network: working with young people to increase their capacities

AIS is working with a team of young professionals aiming to educate, increase their capacities in public speaking and evidence-based debating. They come from university auditoriums, important institutions, organizations and civic movements. Strengthening their capacities against corruption through civic education and improving Fact-Checking models are the main goals of the training curriculum,  assistance, and internships. The OpenDataFellowship Youth Network is being established within the OpenData Project, Access and Transparency on Corruption Risk Sectors, supported by SIDA through the Swedish Embassy in Albania.

 

AIS part of the agreement with The High Inspector Of Justice. The cooperation agreement with 6 Civil Society organizations is signed.

The establishment of a continuous communication between the civil society and the Office of HIJ, was formalized today by signing a cooperation agreement between the High Inspector of Justice Mr. Artur Metani and six civil society organizations (CSOs), that are engaged in monitoring justice reform, human rights, transparency, accountability and good governance.

The cooperation initiated earlier with the civil society, through the consultation for the Strategic Plan and Action Plan of HIJ 2020-2022, materializes with this agreement, which aims to increase the performance and capacity building of the Office of High Inspector of Justice, through the increase of communication and development of joint activities, in the framework of monitoring, analysing, accountability and awareness-raising on the activity of the Office of High Inspector of Justice, through the exchange of data, organization of periodic meetings, providing relevant expertise of specialized CSOs.

Institute for Policy and Legal Studies (IPLS), represented by Mr. Ardian Dhima; Institute for Political Studies (ISP), represented by Mr. Afrim Krasniqi; Cooperation and Development Institute (CDI), represented by Ms. Krisela Hackaj, Albanian Helsinki Committee (AHC), represented by Ms. Erida Skëndaj, European Centre (EC), represented by Ms. Klara Kodra and Albanian Institute of Science/Open Data Albania, represented by Ms. Aranita Brahaj.

During the ceremony of signing the agreement, the High Inspector of Justice Mr. Metani praised the important role of civil society organizations in strengthening democratic processes and underlined that this institutional cooperation mechanism will serve to improve the work of HIJ, and in addition the whole system for the functioning of a professional, responsible, accountable and transparent justice.

The organization has a database in support of Justice Reform.

You can find the Cooperation Agreement Between High Inspector Of Justice And Civil Society Organizations: HERE

 

Policy Paper “Public Procurement, Albania through the Lens of European Integration”

The Policy Paper “Public Procurement, Albania through the Lens of European Integration” was drafted by the Albanian Institute of Science AIS / Open Data Albania, during the implementation of C1 – EU – NPA

Project “Improving the Debate on Policies and Accountability to Fulfill Basic Rights”, through the creation of the Cluster 1 Albania Negotiation Platform.

This project is being implemented by four Albanian organizations: the Center for the Study of Democracy and Governance CSDG, the Institute for Political Studies ISP, the Albanian Helsinki Committee AHC and the Albanian Institute of Science AIS, with the support of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Tirana.

The Policy Paper was presented on February 28th, at a Roundtable with the participation of organizations and institutions ingaged in the european integration and public procurement processes.

You will find enclosed below the following items:

 • Public Procurement “Policy Paper through the lens of European Integration” (PDF link)
 • Summary and Conclusions of the Policy Paper, Procurement “Policy Paper through the lens of European Integration” (PDF Link)
 • Event Agenda of the Policy Paper Presentation (PDF LINK)

Photos from the Event:

Panelistët: Znj. Aranita Brahaj - Drejtore Ekzekutive e AIS/Open Data Albania; Z. Viktor Gumi - Ekspert Juridik, Autori i Dokumentit (AIS); Znj. Jorida Tabaku - Kryetare, Komisioni për Integrimin Evropian, Parlamenti; Z. Eduart Shalsi - Kryetar, Komisioni për Ekonominë dhe Financat, Parlamenti; Znj. Reida Kashta - Drejtore e Përgjithshme, Agjencia e Prokurimit Publik (APP)

Panelists: Mrs. Aranita Brahaj – AIS/Open Data Albania; Mr. Viktor Gumi – Legal Expert AIS, Author of the Paper; Mrs. Jorida Tabaku – Chairperson, Parliamentary Committee for European Integration, Parliament; Mr. Eduart Shalsi – Chairperson, Parliamentary Committee for Economy and Finance, Parliament; Mrs. Reida Kashta – General Director, Public Procurement Agency (PPA)

H.E.Mr. Reinout Vos – Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Albania

Mr. Alexis Hupin – Head of the Political and EU integration section EU Delegation

 

Mr. Muharrem Cakaj – Procurement Expert

 

Mrs. Ledia Muço- Policy Officer EU Delegation;

Mrs. Kristina Voko – Director, BIRN Albania

Mr. Neritan Sejamini – Editor-in-Chief of Exit.al and Director of the EuroNews Albania Information Department;

Mrs. Valia Pentarvani – First Counsellor & DHoM of the Embassy of Greece to Albania; Mr. Alexis Hupin – Head of the Political and EU integration section EU Delegation; H.E.Mr. Reinout Vos – Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Albania;

Mrs. Krisela Hackaj – Expert and Executive Director of CDI Albania

 

The findings, Opinions or Recommendations expressed at this event represent the views of experts and the AIS organization and do not necessarily reflect the responsibilities of the partners or supporters of the C1-EU-NPA

Project.

The document has been forwarded in the Official Form to the institutions engaged in the process and interested parties.

AIS/Open Data Albania is a local non-governmental organization established in 2011. The organization has created a database with open data on Public Procurement in the Health sectors; Concessions; Local Government; Road Infrastructure; Publicly Owned Enterprises; Development Fund. The organization also applies RedFlag real-time risk assessment instruments and is the author of several case studies on Public Procurement and Contracting issues.

 

Bëhu Pjesë e #OpenData Fellowship Youth #Network

Mundësi për të punuar me ekipin #OpenDataAlbania
Je një Djalë apo Vajze e re, #Gazetar, #Student, #Ekonomist, #Fiskalist, #Politikan i Ardhshëm, #Analist, #Sociolog apo #Kërkues në një Disiplinë të caktuar
• Nëse ke dëshirë të Publikosh një apo disa artikuj në portalin Open Data Albania
• Nëse planet për Karrierën tuaj të ardhshme lidhen me sa më lart, një Rrjet Rinor të mirëpret për një program Afatshkurtër.
Ajo çka i duhet formimit tuaj profesional është edhe pak aftësim mbi përdorimin e të dhënave në artikulimin publik, vendimmarrjen, planifikimin dhe debatin.
Ne të ftojmë të Bëhesh Pjesë e OpenData Fellowship Youth Network
• Ju thjesht duhet të shpenzoni me Ne disa orë Praktikë çdo muaj për 4 muaj rradhazi.
• Qëllimi final i procesit është forcimi i kapaciteteve dhe njohurive të një grupi rinor elitë që ka vokacion, talent dhe vullnet për tu angazhuar në artikulim publik.
• Procesi do të finalizohet edhe me publikimin e artikujve hulumtues në portalin Open Data Albania nga vetë të rinjtë duke u dhënë atyre mundësinë të ndajnë me publikun fakte, analiza dhe parashtrime.
Mirëpresim të aplikojnë për angazhim të rinj mosha deri/rreth 25 vjeç, në proces studimi universitarë apo të sapo diplomuar. Kusht është dëshira për tu fuqizuar përmes të dhënave, informacionit dhe njohurive.
Të rinjtë duhet të kenë dëshirë të përmirësojnë aftësinë e tyre artikuluese dhe aftësinë për tu përfshirë në diskutime të bazuara në argument dhe të dhëna.
Për aplikim regjistrohu në link Këtu
Procesi ju Garanton
• Rrjetëzim me Kolegë dhe Moshatar
• Puno dhe behu Autor Artikuj në Open Data Albania
• Referencë dhe Certifikatë për Eventin
• Fuqizohu doke njohur BigData
• Pagesë për çdo Artikuj të realizuar nga Ju dhe të Publikuar te OpenDataAlbania

Njofto dhe Shokët
Më të mirët do të ftohen për Intervistë pranë nesh,
Ky Network po krijohet në kuadër të Projektit Open Data, Access and Transparency over sectors esposed to risk of Corruption mbështetur nga SIDA përmes Ambasadës Suedeze në Shqipëri.

Për pyetje ju lutem na kontaktoni në [email protected].

Kërkohet një Ekspert Lokal Përmirësim i Kapaciteteve Organizative dhe Institucionale

Datë 09/02/2022

AIS, një organizatë jofitimprurëse e angazhuar në Transparencë, Llogaridhënie dhe Mirëqeverisje është duke kërkuar një ekspert lokal për angazhim me kohë të pjesshme ditë pune. Eksperti duhet të asistojë organizatën në hartimin e disa dokumenteve si rregullore dhe manual të praktikave të mira menaxheriale dhe financiare. Eksperti duhet të vlerësojë edhe nevojat për ndërhyrje në statut dhe të bashkëpunojë në hartimin e strategjisë së punës së Organizatës. Angazhimi është me kohë të pjesshme 20 ditë pune në vit, në dy vite me pagesë bruto për 20 ditët e punës në vlerën 3000Euro (viti i parë).

Eksperti duhet të jetë prezent në zyrat e AIS gjatë zbatimit të angazhimit dhe në bashkëpunim me Drejtorin dhe Sekretarin e Organizatës.

Kriteret. Personi duhet të ketë eksperienca në rritje të kapaciteteve institucionale apo auditim institucional në sektorin jofitimprurës. Kjo eksperiencë duhet vendosur në CV-në që do të përcillet për përzgjedhje. Eksperti Lokal duhet të njohë dhe zotërojë parime të rregullimit ligjor, institucional, financiar dhe të burimeve njerëzore në një subjektit ekonomik. Ai/Ajo duhet të zotërojë shumë mirë gjuhën shqipe dhe gjuhën angleze.

Kandidati duhet të ketë eksperienca të mëparshme në hartimin e dokumenteve të sipër kërkuara dhe duhet ti artikulojë qartë këto eksperienca.

Përveç Ekspert në këtë thirrje mund të aplikojë edhe një subjekt që ka punë të ngjashme të mëparshme, dhe është i gatshëm të bashkëpunojnë me tarifën e mësipërme.

Në adresën [email protected] duhet të dërgohet një BIO e shkurtër me të dhëna për kriteret dhe angazhimet e mëparshme brenda datës 09 Mars 2022.

AIS is seeking two full-time and part-time Data Analysts

Position: Open Data Analyst.
Programme: Open Data, Access and Transparency over sectors exposed to Risk of corruption.
Under: Project Director

Salary: Monthly net total salary, plus mandatory share of contributions for employer and employee, plus salary tax, is planned 900 Euros.

Publication Date:  09/02/2022

Deadline for application: 09 March 2022.

AIS, an organization a committed to transparency, accountability, good governance and anticorruption, is implementing programmes in the above-mentioned areas. With a view to preparing data analysis on public spending, national economy performance, tenders and other social economic data, the organization is looking for two Data Analysts.

Job description. The Data Analyst must carefully follow the developments related to public sectors through the organization databases and other institutional databases. Compiles statistical evidence on indicators illustrating the development and performance of the economy and development in the country. Based on evidence, he/she drafts research articles that help the public understand and raise the public awareness of issues of public interest. The articles should be in a simple language and visualized, making information easy to understand.

The commitment can be on part-time full-time basis and depends on the evaluation of his/her productivity and subject to agreement with the selected candidate. In any case, remuneration shall be made according to the number of articles published per month. The project lasts 3 years. The work may also be done remotely, but the selected candidate(s) shall be required to spend at least 20% of their time of engagement in the project office. The Data Group for every article or group of articles will be identified in co-operation with the Project Director and the Public Relations Officer. The analyst will co-operate with the Database Developer to enable the creation of visualizations according to relevance, and with purposes of ensuring the clarity of information.

Requirements:

 • University Diploma, preferably in Economics, and Justice.
 • At least 3 years of previous work experience in a position relevant to economic and statistical management, and research.
 • Good analyzing skills.
 • Knowledge of research and logical evaluation techniques.
 • Good articulation and drafting skills; economic use of words; good use of simple definitions to make articles easy to understand.
 • Knowledgeable about international databases for economic factors and indicators.
 • Eager to get deeper into research and research every day.
 • User of the main computer software.

In addition to meeting the job technical requirements, candidates must be people of integrity and enthusiastic about issues related to information and awareness.

Candidates must submit their CV to [email protected]. The CV should contain information about the university education, professional experience and the requirements for the position. The CV should be accompanied by a paragraph containing references to previous work experience. The candidates selected based on their CV will be invited for an interview. The organization shall have the right to a two-week probation period based on practical tasks before confirmation of appointment.

Terms of Reference:

 • Follow carefully statistical publications in local and international databases.
 • Propose topics for statistical analysis and present arguments about the importance of indicators and assessment methodology.
 • Map tables of aggregated and comparative data.
 • Draft research articles and the final article following comments and notes of the project director or the assigned expert.
 • Carefully check the data source, narrative descriptions, and visualizations.
 • Identifies the impact of the article following its publication, as well as the impact of potential comments.
 • Co-operate with colleagues (designer, website maintainer, Albanian-English translator) for as a good and clear version for publication as possible.
 • Participates regularly in the working group meetings.
 • Meets deadlines and criteria for publication.
 • Is periodically informed about the organization’s activities and their results.
 • Performs his duties by being physically present in the office or remotely. However, he/she is required to spend at least 20% of the time of engagement in the office, and the payment shall be made according to the number of articles finalized into publication.

The CV is required in Albanian, and should be as simple as possible, and not in any certain forms or standards. Candidates are expected to send their CVs to  [email protected] before 09 March 2022, with the subject: CV application for Open Data Analyst.

SHKURTI 2022: Muaji i Angazhimit të Shoqërisë Civile për Integrimin Evropian!

Procesi i integrimit në Bashkimin Evropian në tërësi si dhe procesi i negociatave për anëtarësim në veçanti është një përpjekje e përbashkët e shoqërisë shqiptare si një prioritet kombëtar, i cili kërkon vazhdimësi dhe angazhim nga të gjithë faktorët shoqëror.

Ideja për të patur një muaj të veçantë, të dedikuar me aktivitete të ndryshme dhe të organizuar nga të gjitha grupet e interesit si dhe institucionet publike e jopublike të përfshira në proces, vjen për të rritur më tej cilësinë e debatit publik mbi procesin e integrimit evropian si dhe për të patur një fokus më të gjerë në informimin dhe njohjen e procesit.

 

Muaji i Integrimit në BE:

 Më shumë përfshirje e aktorëve shoqërorë në procesin e Integrimit Evropian.

 Rritje e cilësisë së debatit publik mbi Integrimin dhe Negociatat.

 Njohje më e mirë e hapave që Shqipëria do të ndjekë në rrugën drejt BE.

→ Rritje e transparencës dhe bashkërendimit ndërmjet aktorëve publikë dhe jopublikë.

Out of the 100 tenders with the highest value in 2021, 35 are marked as RedFlag for lack of competition

Open Data Albania has published the list of the 100 tenders with the highest value, carried out by the State Tendering Authorities during 2021 . These tenders are ranked according to their values. The tender with the highest value announced and finalized by the public authorities in the country during 2021 is the Construction of the Llogara Tunnel, in the road section Orikum-Himara, part of the SH8 Vlora – Saranda Highway. This tender has a limit fund value of Albanian Lekë 18 967 810 952 was won by a union of Turkish operators TNTEKAR YAPI LTD. – İ, and has been procured by the Ministry of Infrastructure and Energy. This contract accounts for 23% of the value of contracts for the 100 tenders with the highest value of 2021. It is striking that in the 100 largest tenders, there are 35 contracts signed through a limited procedure or direct negotiations, therefore the are marked as RedFlag for the lack of competition.

Business companies that are constructing after the Earthquake, 10 Economic Operators won 25 % of the entire state fund

Open Data Albania has published a Ranking of the Economic Operators in the Reconstruction Process based on economic values. In total, there are , Albanian leke 67.6 billion announced as being contracted to business companies. On the top of the list of operators, is a consortium led by a company established by a current mayor. The 10 largest contractors have 25% of the total contracted value. 33 Contractors have 50% of the fund. There are no foreign or international business company on the list, and this was expected as long as the procedure selected for identification and contracting does not respect economic freedoms and equality of competition. The data are part of the Contracting monitoring through two databases, Contracting Reconstruction Program in the Municipality and the Albanian Development Fund ADF .

Tendera me Risk për Parregullsi dhe Probleme të Garës Bashki viti 2021

Date : 26 Janar, 2022

Në vitin 2021 Bashkitë kanë zhvilluar 29 tendera me vlerë mbi 100 milion lekë dhe me shënimin RedFlag çfarë tregon për rrisk potencial për parregullsi dhe korrupsion në garë

Bashki problematike paraqitet Durrësi, për shkak të procedurës së dhënies me negocim (pa garë) e Kontratës me Vlerë 1 148 864 000 Lekë objekt pune Depozitimi i Mbetjeve Urbane Bashkia Durrës. Kjo procedurë u mbajt në muajin Shtator 2021, dhe Kontraktori përfitues është Integrated Ebergy BV SPV.

Po bashkia Durrës shënon edhe dy tender të tjerë po me vlerë mbi 100 milion lekë të mbajtur gjatë vitit 2021 dhe që kanë risk të lartë për parregullsi, abuzime dhe korrupsion. Konkretisht është tenderi për Ndërtimin e rrjetit K. U. Z të fshatit Shënavlash Bashkia Durrës me vlerë fondi limit 364 498 645 Lekë.  ky tender u bë me garë të hapur, por gjatë vlerësimit u s’kualifikua ofertuesi me vlerë më të ulët. Tenderi u fitua nga bashkimi i operatorëve EdiCom shpk dhe 2T shpk. Po në Bashkinë Durrës gjatë vitit 2021 është zhvilluar duke marrë shënimin për risk edhe tenderi Lot 1 Naftë 10ppmULSD me vlerë fondi limit 109 199 733  Lekë, i fituar nga Kastrati shpk.

Bashkia Tiranë ka 3 procedura kontraktimi të mbajtura në 2021, me vlera mbi 100 milion lekë dhe me risk për parregullsi. Vlera e Fondit Limit për to është 2 033 144 843 Milion lekë.  Tenderi me titull “Shtesa e Impiantit të përpunimit të ujit të pijshëm Bovillë 1800l/s faza e 2 me 1200l/s. është procedura, që shënoi vlerë fondi limit 1 762 144  843 Lekë. Kjo procedurë është fituar duke s’kualifikuar operatorin me ofertë më të leverdishme (ulët). Po bashkia Tiranë ka edhe dy tenderime të tjera me risk si tenderi Për Shtesa e Kontratës Rikonceptimi i Kopshtit Zoologjik vlerë fond limit 105 311 644 lekë dhe Blerje Kimikate për UKT 165 78 500 lekë.

Bashkia Pogradec ka dy tendera të tillë, konkretisht “Ndërtim i ujësjellësit rajonal Çërravë & Dardhas-Burimet e Gurrasit” me vlerë fondi limit 775 722 413 Lekë dhe “Ujësjellësi i Mokrës Faza e II-të”, Bashkia Pogradec me vlerë 221 972 534 Lekë.

Një bashki e vogël si Poliçani shënon tender me vlerë të fondit limit prej 700 000 000 Furnizimi me ujë i fshatrave Vertop, Bregas, Fushe-Peshtan dhe Vodice, Bashkia Poliçan” dhe me markimin me red flag si tender me risk për parregullsi në garë. Shënimi me red flag është vendosur pasi në procedurë mori pjesë vetëm një kompani.

Elbasani ka gjithashtu tendera të tillë , konkretisht atë me titull Kryerja e shërbimit të pastrimit në qytetin e Elbasanit dhe Blerje makineri pajisje për UK.

Rikonstruksionet e rrjetit te Ujësjellësit, janë gjithashtu ne listën e Bashkisë Dropull të renditura si gara me shënime rrisku.

Ndërsa Shkodra

Tenderët me Red Flag janë tendera ku vlerësohet automatikisht se gara ka një problematikë me konkurrencën apo mungesën e garës. Lista e Plotë Red Flag Tendera në Bashki është e afishuar në Portalin Open Procurement.al