Event Përmbyllës me Gazetar, projektit Monitoro Klient të Bashkive në Kontrata Publike

Në datën 22 Mars, organizata AIS realizoi me përfaqësues të medias një event përmbyllës të projektit Monitoro Klient të Bashkive në Kontrata Publike. Eventi pati fokus në dy tema specifike dhe aktuale për bashkëpunimin media – organizata të shoqërisë civile.

Në event morën pjesë njëkohësisht gazetar të rinj sikurse gazetar të angazhuar prej dy dekadash në median shqiptare. Pjesa e parë e eventit u moderua nga zoti Lutfi Dervishi, Lektor pranë Universitetit të Tiranës, Trajner, analist i zhvillimeve në gazetari dhe gjerë. Tema ishte Media në Internet kundrejt Medias Tradicionale Konteksti 2019. Gjithçka u zhvillua në formën e një forumi me një listim faktesh duke parashtruar pyetjen çfarë sfidash dhe defektesh ka kjo gamë portalesh, cilat janë risitë, vartësia dhe kontrolli i medias në secilin kontekst. rregullimit apo nevoja për rregullim me ligj e medias on line portale dhe web-e informative.

Pjesa e dytë e eventit u moderua nga Mirela Milori, moderatore dhe gazetare e disa programeve televizive në Klan, Zëri i Amerikës, ABC News etj. Tema e referuar përkonte me Gazetari e Bazuar në Fakte si të aksesojmë të dhëna të hapura.

Në takim u prezantua edhe një nga programet më interesante të momentit përgatitur në RTVSH si dhe është programi 31 Minuta program që realizohet me kontributin e Qendrës për Gazetari Kualitative dhe njëkohësisht mbështetet nga Donator të angazhuar në çështje të cilësisë dhe integritetit të medias, mes tyre edhe Projekti Leviz Albania.

Top Channel Chronicle for Shell Companies

Journalist: A significant part of the high value and long-term concessionary agreements in our country are awarded to shell companies, whose shareholders are not known, and which are registred in countries like the Netherlands.

Aranita Brahaj: If we take a look at only 11 concessionary agreements, which are supported by the state budget, we will see that for maybe 50% of them, we do not know who their owners are, or that their control packages are registered in countries, which allow for shell or off shore companies.

Journalist: According to Mrs. Brahaj, authorities are not willing to check the integrity of foreign companies being awarded huge monetary values through public funds in our country. Such companies, though, must not be allowed to benefit from public money.

Aranita Brahaj: There is probably nothing wrong with accepting such companies exercising commercial activity in Albania, while they preserve the right of not disclosing their owners. Such criterion, however, must cease once they are awarded public contracts.

Journalist: The lack of detailed check of these companies is, in Brahaj’s opinion, also related with the interests f certain parties.

Aranita Brahaj: In some cases, certain companies could also be involved in conflicts of interest, which could also be an indication of state capture, i.e. the Government, through its lack of will or legislative gaps, allows for such practice benefitting certain parties or entities. This has nothing to do with good governance or governance in the public interest. This is governance in the interest of certain parties instead.

Journalist: Actually, the fact is that certain companies, which have no background in certain sectors are awarded public contracts exactly in those sectors.

Prezantohen Raporte Gjinore Menaxhimi i Shoqërive që Drejtohen nga Bashkitë

AIS si promotor e Open Data për Shqipërinë në bashkëpunim dhe Qendra Burimore e Alternativave të Zhvillimit DARC prezantuan në datën 7 mars 2018 Gjetje mbi përfaqësimin gjinor në drejtimin e Shoqërive të Biznesit të Zotëruara nga Bashkitë. Prezantim zhvillohet në kuadër të Projektit Monitoro Klient të Bashkive në Kontrata Publike financuar nga Lëviz Albania. Në kuadër të këtij projektit AIS hap të dhëna për performancën dhe menaxhimin e disa kategorive Shoqëri Biznesi nën zotërim privat apo publik. Ky është viti i tretë që AIS zbardh të dhëna mbi përfaqësimin gjinor si një angazhim i institucioneve shtetërore për përfaqësim të drejtë të grupeve gjinore.

Raporti i përfaqësimit në administrimin e shoqërive tregtare të zotëruara nga një bashki si njësi e qeverisjes vendore vijon të qëndrojë në nivele të ulëta prej 5 deri 6 %. Një numër i madh shoqërish tregtare me zotërim publik drejtohen totalisht nga borde apo këshilla mbikëqyrës të përbëra plotësisht nga meshkuj. Në takim mori pjesë dhe artikuloi qëndrimin institucional edhe zonja Mirela Rrumbullaku përfaqësuese e institucionit Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi.
Artikulli Analizë e prezantimit është publikuar në Portalin Open Data Albania . Të tjerë artikuj mbi raporte gjinore në shoqërinë apo ekonominë shqiptare janë po në këtë portal tema Raporte Gjinore.

Projektit Monitoro Klient të Bashkive në Kontrata Publike financuar nga Lëviz Albania përkon me ndërtimin e një databaze me të dhëna të hapura për menaxhimin dhe performancën e kompanive që fitojnë kontrata publike me bashkitë. Databaza titullohet Open Corporates Albania dhe është programuar sipas standardit OpenCorporates .

DataThon Albania 2018 “How does my municipality spend my tax money?” held in Voskopoja

On November 1st and 2nd, 2018, AIS with the support of Lëviz Albania, held DataThon Albania in Voskopoja. DataThon is a marathon event, where journalists and activists were invited to work together to investigate, visualize, and analyze facts based on data collection and usage. This year’s edition theme was “How does my municipality spend my tax money?”

The DataThon was held for two days, 1st dhe 2nd of November. The journalists were divided into groups to find, analyze, visualize, and explain through simple facts, the process of budgeting, procurement, and other processes related with how municipalities spend the public money.

Journalists were asked to come up with an idea, work in their groups, visualizing and explaining processes related to Municipality spending and budgeting. The suggestion was to use the data available in databases like Open Procurement Albania; Open Corporates Albania; Spending Data Albania; portal for Local Finances , etc. Participants were selected through online applications on AIS website.

During the two working days, seven groups of journalists were created, of which five managed to successfully finalize a specific analysis and presentation. The event aimed at familiarizing journalists with the open data; introducing available instruments; promoting the culture of co-operation and exchange of experience and creativity. Awards were given to the best teams selected by participants’ vote.

Some of the presentations were also published on the Local Portal platform.

Some of the topics suggested by the participants included:

 • How much does a municipality spend on services? Are there enough investments in green parks, roads, and infrastructure?
 • Which are the municipalities that have not received any projects from the Regional Development Fund? What are the projects this development fund has funded and have they had the right impact?
 • Municipality Performance in tax collection? What is the revenue tax per capita? What about the expenditure per capita?
 • Investigate one of the RedFlag tenders! What is there behind a procedure lacking competition beyond the marks made by the system?
 • Business companies awarded tenders through direct negotiation and without any competition only?
 • Business companies awarded more than 30% of the value of the tenders for a certain municipality?
 • Contractors involved in conflict of interest????
 • Business companies providing it all, i.e. goods, services, and investments. Can they really do it all, or are they simply the favorite ones in procurement???
 • Participatory budgeting? Demand for infrastructure, but money spent on services?! Unfair allocation of budget.
 • How does my Mayor get rich? Are there mayors benefitting directly or indirectly from the Municipality investments???
 • Any other topics you would like to propose.

 

 

 

Youth in Kurbin and Lezhe benefit from cross-border IPA projects for Albania –Kosovo.

 • Youth in Kurbin and Lezhe benefit from cross-border IPA projects for Albania –Kosovo.
 •  Vocational Training on IT, Kurbin ad Lezha get support from EU programmes
 •  Employment without immigration, ICT a potential sector for online jobs

 

Open Data Kosova and AIS donated 18 computers to five schools in Kurbin and Lezha this week.  These computers were made available to the schools as part of the Open ICT Education for Youth Project, a cross-border project funded by EU IPA funds. the beneficiaries in Albania include the vocational public secondary school “Kolin Gjoka” and four public secondary schools in the territory of the municipality of Kurbin, i.e. Laci, Gorre, Milot, and Mamurras schools. Representatives from the management of the education office of Kurbin and the vocational schools of “Kolin Gjoka” in Lezha attended the donation ceremony. The project representatives handing over the donation were Dafina Olluri as the representative of ODK, and Besyana Hysa, representative of  AIS.

 

The project aims at increasing youth vocational skills in Albania and Kosovo in the ICT sector. ODK and AIS have created a platform in the Albanian language, called Kursori. The platform offers free online courses and training for local young people .

 

The technology sector is the biggest employer in the EU and the region. Employment in this sector involves decent salaries and jobs can be done online, with the young people having no need to immigrate. IT knowledge and skills guarantee safe and decent employment. ICT skills are also necessary for professionals in sectors like tourism, services, trade, and industry. The project in Albania focused in Lezha and Kurbin, given the concentration of population   in this area, the need for better use of resources, and the human and natural potential that the area offers. Kurbin and Lezha are two municipalities that, thanks to their geographic position and potential for tourism, offer convincing opportunities for co-operation and exchange with Kosovo. The project aims at enabling 500 young people from these five schools to complete at least one of the online training programmes on the Kursori platform. This empowers them in the labour market. The project shall be completed by March 2020. The students of the beneficiary schools shall be assisted during online training even by technical instructors from the Project. The platform is open to everyone. In addition to training, the young students will also be able to benefit from joint events and exchanges with the computer science students from “Ukshin Hoti” University,  and students from the Business Faculty of “Haxhi Zeka” University in Peja.

Foto Gallery

Ftesë për Mëngjes Pune, Gazetar të Medias në Internet

AIS organizata promotore e Open Data Albania po planifikon të organizojë një ditë pune me gazetarë të cilët janë të angazhuar pranë Portaleve Informative.

Duke e konsideruar këtë media në internet tepër dinamike dhe si një risi kundrejt modelit të media tradicionale AIS propozon një mëngjes pune me dëshirën të për prezantuar disa nga datasetet tona me të dhëna të hapura për sektorin publik. Mëngjesi i punës ka si qëllim që të prezantojë tek përfaqësues të mediave në internet disa instrumente transparente që mund të ndihmojnë gazetarinë e bazuar në fakte.
Mëngjesi i Punës Mbahet datën 22 mars, ora 9 e 30 me 12 në ambientet e Hotel Dinasty (Rruga: “e Kosovareve”, Nr. 31, H.1, Tirane).

Axhenda:

Regjistrimi mirëseardhja ora 9 e 30 – 10. 15

10.15 – 10.30 Media ne Internet vs Media tradicionale. Konteksti 2019, Referim nga Lutfi DERVISHI gazetar; lektor pranë Universitetit të Tiranës, trajner; anlaist i zhvillimeve në gazetari dhe më gjerë.

10.30 – 11.00 Forum Diskutim të pranishmit mbi risi, alternativa, prurjet, avantazhe,  defektet e medias ne internet  sikurse hapësirat e bashkëveprimit mes modeleve. Moderohet nga L. Dervishi

11.00 – 11.10 Pushim

11.10 – 11 e 40 Gazetaria e Bazuar në Fakte si të aksesojmë të dhëna të hapura Moderon Mirela MILORI dhe Aranita BRAHAJ

11.40 – 12.00 Dy fjalë për një projekt të ri telviziv, Emisjoni 31 Minuta në TVSH (folës një nga përfaqësuesit e Projekti)      

Gazetarët e përzgjedhur për tu bërë pjesë e kësaj tryeze do të njoftohen

AIS opposes the Anti-Defamation Legal Package: No Censorship without a Decision by the Civil Court

During January, AIS publicly opposed two draft laws proposed by the Albanian Government, as part of the Anti-Defamation legal package. The amendments proposed in the Law of Audio-Visual Media and Law for Electronic Communication, foresee that the enclosure and total censorship of portals registered in the Albanian and foreign virtual space can be ordered by non-court administrative institutions. AIS has prepared a report with its objections and proposals for the anti-defamation legal package. It has also participated in several round tables organised by the Government and non-governmental institutions and joined other organisations’ standing against this package, to defend the freedom of expression and human rights.

ALSAI with an innovative tool, Data Mining software solutions useful for Transparency and Anti-Corruption

The Albanian Supreme Audit Institution (ALSAI) already disposes an innovative instrument, useful and transparent to highlight and present in a well-structured way the institution’s impact in the media and public. The data mining software solutions are considered an ICT innovation. Only in the last decade, these solutions have been applied initially by businesses, while nowdays from the Public Sector as well. ALSAI is the first Albanian institution that applies this software solution to detect, structure and catalogue media articles and technical publications related to the institutions’ results and impact. This instrument has been developed by AIS in the framework of “Transparency in Health Engagement” USAID Project. The data mining tool has been finalised in November 2018 as an instrument useful to transparency and anti-corruption.

Management of State-Owned Corporates during electoral periods, AIS starts monitoring this process for 2019 Elections

In the country, there are 220 companies owned by public institutions, municipalities or ministries. Their management and performance is of high importance, considering they are public assets, subsidized by public money and offer necessary utilities. In the 2017 elections, a considerable number of cases of electoral influence were reported involving state-owned companies’ assets. AIS has started working on the implementation of the “Monitoring Abuse of Public Funds by State-Owned Companies during Electoral Periods” project. The project consists of election oversight on monitoring abuse of state resources, and is supported by the USAID program, “Accelerated Civic Development and Cooperation”. The goal of this project is to educate and empower citizens through information and transparency about state-owned companies’ potential abuse (misuse) of their money, assets and human resources during 2019 Elections.